Perakende gıda işletmelerinde özel markalı ürünler ve Türkiye açısından bir inceleme
Private label products at the retail food businesses and an examination in Turkish context
  1. Tez No: 187756
  2. Yazar: SERKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Marka, Market Markası, Perakende Gıda şletmeleri, Perakende Sektöründe Rekabet, Faktör Analizi, Private Label, Market Brand, Retail Food Businesses, Competition inRetailing, Factor Analyses
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
PERAKENDE GIDA ŞLETMELER NDE ÖZEL MARKALI ÜRÜNLER VETÜRK YE AÇISINDAN B R NCELEME(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETGünümüzde perakende sektöründe yoğun bir rekabet yaşanmaktadır. Kuruluşyeri, ürün seçimi ve çeşidi, sunulan hizmet kalitesi ve fiyat seçenekleriyle rakiplerikarşısında rekabet avantajı sağlamaya çalışan perakendeci işletmeler kendi markalıürünlerini de geliştirmeye yönelmektedirler. Her ülkede farklı kullanılmakla birlikteperakendecilerin markaları; özel marka, öz marka, özgün marka, mağaza markası vemarket markası gibi terimlerle açıklanmaktadır. Çalışmada, perakende gıda sektöründeperakendecilerin markaları, özel markalı ürünler olarak ele alınmaktadır. Buna göre,perakendecilerin kendilerine ait olan ve sadece kendi mağazalarında satışa sundukları?özel markalı ürünler? incelenmektedir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de özel markalı ürünler geliştirmeyi düşünenperakende gıda işletmeleri için bir rehber oluşturmaktır. Bu noktada, perakendecilerinözel markalı ürünleri için pazarlama süreci ayrıntılı olarak incelenmektedir. Çalışmada,Türkiye'deki bakkallar dışındaki perakende gıda işletmeleri ele alınmıştır.Gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda, Türkiye'deki perakende gıda işletmelerininözel markalarını geliştirmede altı temel faktöre sahip oldukları tespit edilmiştir. Bufaktörler, pazar payını arttırmak, tüketici zihninde yer almak, tüketicilerle ilişkilerigeliştirmek ve sürdürmek, kar marjlarını arttırmak, maliyet ve rekabet avantajısağlamaktır.Araştırma sonuçları, Türkiye' de gıda perakendeciliğinde özel markalı ürünlerinağırlıklı olarak 2000'li yıllardan itibaren geliştirildiğini göstermektedir. Perakende gıdaişletmeleri tarafından geliştirilen başlıca özel markalı ürün kategorilerini ise günlük gıdave temizlik ürünleri oluşturmaktadır. Yine araştırma sonuçlarına göre, perakende gıdaişletmeleri önümüzdeki dönemlerde özel markalara yönelik talepte bir artış beklemekteve bu nedenle özel markalara daha fazla yönelmektedirler.
Özet (Çeviri)
PRIVATE LABEL PRODUCTS AT THE RETAIL FOOD BUSINESSES ANDAN EXAMINATION IN TURKISH CONTEXT(Master?s Thesis)ABSTRACTNowadays, intensive competition exists in retailing sector. Retail businesseswhich attempt to gain a competitive advantage against their rivals, incline to developtheir own branded products with geographic location, product selection and type,offered service quality and alternatives of pricing. Although it is differently used in eachcountry, retailer?s brands are named such as private label, own label, own brand, storebrand and market brand. In the study, retailer?s brands which retailers own and sell onlyin their own stores, called ?private label products? are examined at the food retailingsector.The purpose of this study is to make a guide for retail food businesses whichwant to develop private label products in Türkiye. At this point, marketing process forretailer?s private label products are examined in detail. In the study, retail foodbusinesses were taken up except for groceries in Türkiye. By implementing factoranalysis, it was found that retail food businesses in Türkiye have six main factors indeveloping private labels. These factors are increasing market share, being in thecustomer?s mind, developing and contiuning relationship between customers, increasingmargins, gaining cost and competitive advantage.Research results show that private label products at the food retailing in Türkiyehave been developed heavily since the years of 2000. The main private label productcategories which are developed by retail food businesses are fresh food and cleannessproducts. Also according to findings, retail food businesses expect an increase in thedemand of private label products at nearly terms. Because of this reason, they areinclining to private labels more than before.