Müzik öğretmeni yatiştiren kurumlarda solo konserlere katılan şan öğrencilerinin seslendirme kaygılarının değerlendirilmesi
Evaluation of the anxiety of singing students who participated in solo concerts in music teacher training institutions
- Tez No: 187757
- Danışmanlar: DOÇ. ATİLLA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Şan, Şan eğitimi, Solo konserler, Seslendirme kaygısı, Heyecan, Singing, Singing education, Solo concerts.Anxiety for vocalization, Enthusiasm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
GÜZEL SANATLAR EĞ T M ANA B L M DALIMÜZ K EĞ T M B L M DALIMÜZ K ÖĞRETMEN YET ŞT REN KURUMLARDA SOLO KONSERLEREKATILAN ŞAN ÖĞRENC LER N N SESLEND RME KAYGILARININDEĞERLEND R LMESElif ŞAH N(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETBu araştırma, müzik eğitimi anabilim dalları lisans programlarında solokonserlere katılan şan öğrencilerinin konserlerde solo yer alıp almadıklarına, şandersi, şan sınavı ve solo konser etkinlikleri öncesinde, sırasında ve sonrasındayaşadıkları heyecana yol açan seslendirme kaygılarının durumuna ilişkingörüşlerini belirlemek üzere ve bu değişkenlerin birbirleriyle ya da diğer farklıdeğişkenlerle (cinsiyet, lise öğrenim durumu vb.) olan ilişkilerini ortaya çıkarmakamacına yönelik olarak yapılmıştır. Araştırmanın problem cümlesi ?MüzikÖğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Solo Konserlere Katılan Şan ÖğrencilerininSeslendirme Kaygılarının Durumu Nedir?? olarak belirlenmiş ve problemcümlesine bağlı olarak 8 alt probleme yanıt aranmıştır.Araştırma evreni söz konusu kurumlarda uygulanan anket yoluyla solokonser etkinliklerine katıldıkları tespit edilen 55 öğrenciden oluşmaktadır.Konuyla ilgili yerli ve yabancı kaynaklar, araştırmalar ve makaleler taranmıştır.Araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Eldeedilen veriler çeşitli frekans tabloları, ilişki bulmaya yönelik korelasyon veregresyon uygulamalarıyla değerlendirilmiş, yorumlanmış ve sonuçlar çıkartılaraközgün öneriler yapılmıştır. Araştırma elde edilen sonuç ve önerilere bakılarak ilgilikurumların şan eğitimcilerinin derslerindeki sürece, şan dersi programınıngelişimine ve şan öğrencilerinin seslendirme başarısına yarar sağlayacağısöylenebilir.Danışman: Doç. Atilla SAĞLAM Sayfa sayısı:139
Özet (Çeviri)
FINE ARTS EDUCATION BRANCHMUSIC EDUCATION DEPARTMENTEVALUATION OF THE ANXIETY OF SINGING STUDENTS WHOPARTICIPATED IN SOLO CONCERTS IN MUSIC TEACHER TRAININGINSTITUTIONSElif ŞAH N(M.A. Thesis)ABSTRACTThis study aims to investigate whether singing students who haveparticipated in the solo concerts in the graduate programs of music educationdepartments have actually appeared as solo in the concerts, to find out their viewson the state of their anxiety which causes the excitement/nervousness theyexperience before, during and after singing lessons, singing exam and solo concertactivities and to throw a light on the relations between these variables or theirrelations with other variables (such as gender, education level, etc.). Researchquestion of the study is determined as ?What is the state of the vocalization anxietyof singing students who have participated in the solo concerts in Music TeacherTraining Institutions??. 8 sub-questions are investigated.Study group consists of 55 students who stated that they have participatedin solo concerts in the questionnaires given in the aforementioned institutions.Related literature is examined and questionnaire method is used for datacollection. Gathered data are evaluated via frequency tables, correlations forfinding relations and regression applications, discussed and authentic suggestionshave been made. By looking at the results obtained and suggestions made in thestudy, it can be said that related institutions will contribute to the process in classesof singing trainers, the improvement of singing class program and the vocalizationsuccess of singing students.Supervisor: Ass. Prof. Atilla SAĞLAM Number of Pages: 139