Gazali'de hidayet ve dalalet kavramları
The concept of guidance and going astray in Al-Ghazali's thought
  1. Tez No: 187852
  2. Yazar: AYŞEGÜL HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Gazali, Hidayet, Dalalet, slam Düşüncesi, Kelam, Al-Ghazali, guidance (hidaya) and going astray (dalala), Islamic thought, Kalam
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
EK-4ÖZETGAZAL 'DE H DAYET VE DALALET KAVRAMLARIAyşegül HAFIZOĞLUBir problem alanı olarak kelâm ilminin belli başlı konuları arasınagirmeyi başaran hidâyet ve dalâlet daha çok ?kulun iradesi ve gücüyle mi yoksaAllah'ın iradesi, takdiri ve yaratmasıyla mı?? gerçekleştiği açısından incelemekonusu olmuştur.?Gazâlû'de Hidâyet ve Dalâlet Kavramaları? başlıklı çalışmamız bir girişve Üç bölümden oluşmaktadır:?HidâyetGiriş kısmında ve Dalâlet?in bir taraftan Allah'ın iradesi vefiilleri, diğer taraftan da kulun irade ve sorumluluğuyla olan ilişkisini Cebriye,Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet açısından genel hatlarıyla vermeye çalıştık.Birinci bölümde öncelikle Gazâlû hakkında yazılmış olanbibliyografyaları inceleyerek onun hayatı, eserleri ve Kelâm ilmindeki yeri veönemine değindik. kinci bölümde ?Hidâyet ve Dalâlet? kavramlarının sözlük veterim anlamlarını verdikten sonra bunların Kur'an'daki kullanımlarını ve hangianlamlara geldiklerini ele aldık. Daha sonra da Kur'an'da hidâyet ve dalâletçeşitlerinin neler olduğunu, Kur'an'ı merkez alarak ortaya koymaya çalıştık. Herne kadar kavramların Kur'an'daki kullanımlarının açıklanmasında bazıtefsirlerden yararlanılsa da çalışma boyunca Kelâm ilmi çerçevesinde hareketetmeye gayret ettik. Üçüncü bölümde Gazâlû'nin başta hyâu Ulûmi'd-Din veMecmuatü'r-Resâil içinde yer alan eserleri olmak üzere ulaşabildiğimizeserlerini inceleyerek ?Hidâyet ve Dalâlet? kavramları hakkındaki fikirleriniortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
EK-5ABSTRACTTHE CONCEPT OF GUIDANCE AND GOING ASTRAY IN AL-GHAZALI?S THOUGHTAyşegül HAFIZOĞLUOne of the major issues of the Islamic Theology is the problem of guidanceand going astray. The role of God in human beings? guidance and his going astray isone of the main problems dealt with in Islamic theology.Our study, entitled `The Concept of Guidance and Going Astary in Ghazali?sThought?, consists of an introduction and three chapters. In the Introduction, mainlythe relationship betweeen guidance and going astray with the will of God on the onehand and the will and responsibility of man on the other are dealt with.In the Chapter I , the biography on al-Ghazali based on biographicaldictionaries and his role in Islamic theology were discussed. In the Chapter II, afterexplaining the meaning of the term dalala and hidaya, their various usage in theQur?an was given. After that, different usage of the terms hidaya and dalala wasexplained. Though benefited from some Qur?anic commentaries, our study is mainlyconfined to the theology Works. In the Chapter III, we tried to explain al-Ghazali?sunderstanding of the concept of guidance and going astray by analysing his availableworks.