Makyavelist tutumların etik algısı ve demografik faktörler açısından degerlendirilmesi:Bankacılık sektöründe bir arastırma
Ethical perception and evalution within the framework of demographic factors of machiavelist attitudes; A research in banking sector
- Tez No: 187870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Makyavelizm, etik algısı, demografik faktörler, bankacılık sektörü, Machiavellianism, ethical perception, demographic data, banking industry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde küresellesme olgusu, hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda faaliyetgösteren ve basarılı olmayı hedefleyen isletmelerin, mal ya da hizmet üretiminin temelgirdisi olan emegin verimliligi üzerinde, oldukça olumlu bir etkiye sahip olan is etiginedeger vermesini gerektirmektedir. nsanların kısa yoldan zengin olmayı amaçladıgı, herbireyin bir digerinden süphe duydugu, rüsvetin açamayacagı kapının olmadıgınındüsünüldügü, insanların fazla emek harcamadan zengin olmayı amaçladıgı, dolayısı ileahlakın ve erdemin yok oldugu bir toplumda is etigi kavramının yerlesmesisaglanmadan, personel bu konuda egitilmeden, insanlardan verimli olmalarını beklemekhayal kurmaktır. Dolayısı ile, bu alana egilen, is ahlakına deger veren ve onu kurumsalbir yapıya büründüren sirketler, varlıklarını sürdürme, hatta uluslararası ticarete yönverme sansını elde edebileceklerdir.Literatürde Makyavelizm ve etik algısı kavramları bir eksenin iki ucu gibidüsünülmüs,aradaki iliskinin saptanması için bir çok arastırma yapılmıstır. Buçalısmada Ankara ilinde faaliyet gösteren özel ve kamu bankalarının pazarlama ve satıskadrolarının Makyavelizm ve etik algılama düzeylerinin tespit edilmeye çalısılmısbunun için, Mach IV ve etik algısı ölçegi uyarlaması kullanılmıstır.Verilerin analizi içinSPSS programı vasıtası ile, T testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon katsayılarıkullanılmıstır.Arastırma sonuçlarına göre bazı demografik faktörler ile gerek Makyavelizm gerekseetik algısı arasında bir iliski bulunamaz iken (yas,sektör deneyimi, özel-kamu sektörüayrımı, medeni durum), bazı demografik faktörler ile hem Makyavelizm hem de etikalgısı düzeyleri arasında anlamlı iliskiler bulunmustur (cinsiyet, ögrenim düzeyi).Çıkan sonuçlar literatür açısından beklenen sonuçlar olup,arastırmanın temel hipoteziolan Makyavelizm düzeyi ve etik algısı arasında güçlü bir negatif iliski saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Machiavellianism has tremendous influence on modern business communities.Businessmen today, it is said prefer to follow the directions of pragmatism andexpendiency rather than the dictates of individual consience. Therefore, the questionarises whether Machiavellian influences are perceptibly high on Turkish bankers. Thisstudy examines the interaction effects of Machiavellianism on ethical perception. Thepresent study attempts to assess the ethical perception and Machiavellianism of 230Bankers working in Ankara center. A qustionnarie including the Mach IV scale andethical scenarios was applied to subjects. T test, ANOVA and Pearson correlation wereused for analysis. Results indicate that there are negative relationship between ethicalperception and Machiavellianism level. There were also found significant relationshipswith some of the demograpfic data (age, gender, education, etc.) This was not surprisinggiven the characteristics of Machavellian people previusly described. Altough thepresent association is small, the inverse value is consistent for Mach IV scale scoreswith ethical perception in the literature.