Büro yönetimi ve sekreterlik önlisans programının değerlendirilmesi
Evaluation of the office management and secretaryship pre-bachelor's program
  1. Tez No: 187934
  2. Yazar: GÜLCE BARAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN GAFFAR HAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Office management and secretaryship, evaluation of education, computersupported education, academic consulting
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik Önlisans Programını amaç, içerik,öğretim yöntemleri açısından incelemek ve değerlendirmektir. Çalışmanın önemi, konuhakkında ileride yapılacak araştırmalara gerekli verileri sağlamasından kaynaklanmaktadır.Araştırma, 2003-2004 öğretim yılında, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi BüroYönetimi ve Sekreterlik Önlisans Programı'na kayıt yaptıran 1345 öğrencinin % 25'i olan 337öğrenciye gönderilen anketlerden elde edilen verilerle gerçekleşmiştir. Anket toplam 9 konubaşlığından ve 34 sorudan oluşmaktadır. Bu konu başlıkları, kişisel bilgiler, programa ilişkinsorular, kitapların içeriği, televizyon programları, deneme sınavları, alıştırma yazılımları,akademik danışmanlık, çalışma yöntemi ve sınav değerlendirmesidir. Ankette yer alansorulara verilen cevapların frekans (f) ve yüzdesi (%) alınmış, yüksek oranda katılım alanyargılar, cinsiyet, yaş ve çalışma durumu açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Araştırma sonunda, öğrencilerin genel olarak program hakkında olumlu görüşler taşıdığıortaya çıkmıştır. Sözgelimi öğrenciler genel olarak programın içeriği ve programın en önemlibileşenlerinden biri olan kitapları, televizyon programlarını ve sınavları olumlu olaraknitelendirmişlerdir. Diğer yandan bilgisayar destekli eğitim faaliyetlerinin ve akademikdanışmanlık hizmetlerinin çeşitli nedenlerle sıklıkla kullanılmadığı ortaya çıkmıştır Yayınsaatleri nedeniyle televizyon programlarından sıkıntı çeken öğrenci sayısının da çok olduğugörülmüştür.Bilgisayar destekli eğitim faaliyetlerinin daha yaygın olarak duyurulması, sadece eğitimamaçlı bir televizyon kanalında programların tekrarlanarak yayınlanması, akademikdanışmanlık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar programın etkinliğini artıracakbaşlıca unsurlar arasında gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine and evaluate the Office Management andSecretaryship Pre-Bachelor?s Program in terms of its aim, content and teaching methods. Theimportance of this research comes from its value to provide necessary data for the futureresearches.This research was carried out on the data collected from the survey sent to the students. Thesample of the study consisted of 337 (%25) out of 1345students registered into A.Ü. AÖF TheOffice Management and Secretaryship Pre-Bachelor?s Program and the survey consisted of 9titles and 34 questions. These are demographics, questions about the program, content of thebooks, TV programmes, trial exams, training software, academic consulting, study methodsand exam evaluations. Frequency (f) and percentage (%) of every question in the survey weretaken into consideration and high scored judgements were evaluated in terms of gender, ageand working situation.Research results revealed that students have positive opinions towards this undergraduateprogram. For example, students described both the content of the program in general and thebooks as one of the most important components of the program, and also it was revealed thatcomputer supported educational activities and academic consulting are not used frequentlybecause of the several reasons. Another result is that, there are plenty of students that havedifficulties regarding the timing of the TV programmes.Having computer supported educational activities heard by more people, these programmesrepeatedly broadcast on an education-oriented TV channel and to have academic consultingbecome widespread can be shown as one of the main factors that increase the functioning ofthis undergraduate program.