Yükseköğretim düzeyindeki büro yönetimi programlarının öğrenci beklentileri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of office management programs at high education degree by student's expection
  1. Tez No: 330244
  2. Yazar: CANSU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki eğitim, Büro yönetimi, Sekreterlik, Meslek yüksek okulları, Vocational education, Office management, Secretary, Vocational schools
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İşletmelerde gerek kurum içi gerekse kurum dışı iletişim kaçınılmazdır. Bu iletişimi sağlıklı ve kolaylaştırıcı fonksiyonu olan sekreter; günün başlangıcından bitimine kadar yöneticisine yardımcı olacak faaliyetleri planlamak, randevuları ayarlama, toplantı hazırlama, veri girişi yapma, misafir ağırlama, seyahatleri organize etmek ve bunun gibi geniş bir iş yelpazesi olan sekreterlerin bu konular üzerinde eğitim almış olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, yeni düzenlemelere yön verebilecek verilerin elde edilebilmesi amacıyla, Türkiye?de nitelikli büro yönetimi personeli yetiştiren yükseköğretim programlarının mevcut durumu ile önlisans programlarında öğrenim gören öğrencilerin beklenti ve değerlendirmeleri araştırılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencilere; öğrenim görmekte oldukları programlarla ilgili öncelik, bilgi ve beklentileri hakkında bazı sorular sorulmuştur. Araştırmaya 18 meslek yüksek okulunun büro yönetimi programlarında öğrenim görmekte olan 1.229 öğrenci katılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenim gördükleri programla ilgili öncelik, beklenti ve değerlendirmeleri ile; cinsiyet ve mezun olunan lise faktörleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tezde bu sonuçlardan hareketle, Türkiye?de önlisans düzeyinde büro yönetimi eğitimi veren okullar ve bu okullarda verilen eğitimin niteliği ile ilgili bazı önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication both in and out of the institution is inevitable in enterprises. Secretaries who have the function of making this communication easy and sound have to be educated on the issues such as planning the activities which help their managers from the beginning of the day to the end, organizing the appointments, preparing the meetings, accessing the data, welcoming the guests, organizing the trips.In this study, the current situation of higher education programmes which train qualified bureau management personnel in Turkey and the expectations and evaluation of students who are getting associate?s degree have been researched with the aim of getting data that will guide new arrangements. For these aims, some questions were asked to the students about priorities, knowledge and expectations for the programmes they were being educated. 1.229 students who were being educated in bureau management programmes of 18 vocational higher education schools attended the study.It has been concluded that there have been meaningful statistical relations between priorities, expectations and evaluation of the students who attended the research about the programmes they were being educated and the factors of gender and high schools they were graduated from. According to these results, some suggestions have been made about the schools where people are educated about bureau management at a level of associate?s degree and the quality of the education in these schools.