Belediyelerde temsil sorunu: Bingöl Belediye Meclisi örneği
The representing problem in municipalities: Bingöl municipal assembly
- Tez No: 188015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF YÜCETÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Yerel Yönetimler, Temsil, Belediye Meclisi, Democracy, Local Administrations, Representation, MunicipalAssembly
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Demokrasi, günümüzde sahip olunması gereken bir değer olarak kabuledilmektedir. Demokrasinin şekilsel olarak uygulanmasının yanında, tüm toplumayayılması da amaçlanmaktadır.Doğrudan demokrasinin uygulama alanı bulmakta zorlandığı günümüzde,ulusal düzeyde olduğu gibi yerel düzeyde de halk, kendisini yönetecek olanlarıkendisi seçmektedir. Ancak uygulamada, seçilmişlerin halkı tam olarak temsiledemedikleri görülmüştür.Ülkemizde Tanzimat'la birlikte yerleşmeye başlayan yerel yönetimler,merkezi gücün etkisi altında günümüze değin gelişmiştir. Merkezin etkisininyanında, yerel meclislerde halkın temsili konusunda kimi eksiklikler de her zamaniçin varlığını göstermiştir.Bu çalışmamızda, ?Bingöl Belediye Meclisi, halkı ne derecede temsiledebilmektedirler?? sorusuna cevap aranmıştır. Böylelikle bu alanda yapılmışçalışmalara katkı sağlanılması düşünülmüştür.kinci ve üçüncü bölümlerde konuyla ilgili literatür taraması yapılmış,dördüncü bölümde ise tüm yurdu etkileyen sorun ve politikalar (ekonomik krizler vebenzer) ile yerel siyasal tercihlerin yönü arasındaki ilişki aranmış, daha sonra BingölBelediyesi Meclis üyeleri üzerinde temsile ilişkin bir anket çalışması yapılmıştır. Buçalışmayla Bingöl Belediye Meclis üyelerinin, Bingöl Merkez lçe halkını ne derecetemsil ettiği araştırılmıştır. Araştırma sonunda belediye meclis üyelerinin sahipoldukları niteliklerin (yaş, cinsiyet, meslek, eğitim düzeyi), halkı yansıtmaktan uzakolduğu görülmüş, ayrıca meclis içi oluşumlar ve alınan kararlarda demokratikolmayan durumların söz konusu olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, democracy is accepted as an necessary value in modern world.Beside trying to apply democracy in practice, it is aimed to spread to the wholesociety.For direct democracy it is difficult to be implemented, people nowadayschoose their administrators at both national and local levels. However, it has beenseen that those who have been elected do not properly represent people who electedthem.In Turkey, the local administrative system, which was established duringTanzimat era, has continued to remain in the shadow of central administration untiltoday. Beside the effects of the central system, at local assemblies there has alwaysbeen shortcomings related to the proper representation of the people.In this study, the question of `at what level are the municipal assembliesable to represent people?? is being examined. Therefore, the purpose of this study isalso to contribute to the previous studies.While in the second and third chapters, the literature was reviewedregarding to this question in general; in the fifth chapter, the link between thenational political and economic problems and the direction of local politicalpreference has been established. Finally, a survey has been carried out among themembers of the Bingol Municipal Assembly about the question of representation.The survey aims to find out to what extent the members of the Bingol MunicipalAssembly represent the people of Bingol.The survey results demonstrates that there is a relationship between the localpolitical preferences and national problems and the national politicies. Local politicalpreferences are affected by what?s happening at the national level. It has beenobserved that the members of the municipal assembly do not bear characteristics andqualities which reflect the choice of people. It has also been found that the processof assembly formation and the decision-making process is far from being democratic.