Belediyelerde siyasallaşma sorunu: Neden-sonuç analizi
Politicization problem of municipalities: Cause and effect analysis
  1. Tez No: 524514
  2. Yazar: FARUK ALİ SÖZBİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediye, Bürokrasi, Siyasallaşma, Local governments, Municipality, Bureaucracy, Politicization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzde özellikle teknolojiye bağlı hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu değişim ve dönüşüm sürecinin etkileri elbette kamu yönetimi alanında da görülmektedir. Bu etkiler neticesinde birçok ülkede kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarına girişilmiştir. Türk kamu yönetiminin de bu değişim ve dönüşümden etkilenmesi elbette kaçınılmazdır. Bu değişimlere bağlı olarak son dönemlerde Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu çıkarılmıştır. Ancak geçmişten günümüze ülkemizde kamu yönetiminde yaşanan sorunlar tam olarak çözülememiştir. Kamu yönetiminde; bir yerel yönetim olarak belediyelerin önemi oldukça büyüktür. Yeni kamu yönetimi anlayışıyla birlikte merkezi otoritenin etkisinin azaltılması, doğal olarak beraberinde yerel yönetimlerin etkisinin artmasına neden olmuştur. Bir yandan yerelleşmenin önemi artarken, bir yandan da yerelleşmedeki bu büyüme beraberinde çeşitli sorunları getirmiştir. Bunlardan birisi, birçok problemin de kaynağı olan 'siyasallaşma'dır. Belediyelerin siyasallaşması, en genel anlamda belediyelerin siyasal gücün etkisi altına girmesidir. Demokrasinin gereği olarak elbette belediye yöneticileri siyasal partiler aracılığıyla seçilip gelirler ve belli bir siyasal partiyi veya siyasal anlayışı temsil ederler, fakat halka hizmet sunmada politize olmamalıdırlar. Belediyelerin siyasallaşmasının beraberinde getirdiği aksaklıklara örnek olarak iş gücü kapasitesinin tam olarak tespit edilememesi, hizmet sunumunun yerel halkın ihtiyaçlarına göre değil, merkezdeki siyasal örgütün direktifleri doğrultusunda yapılması, vasıflı ve liyakatli elaman temin edilememesi belirtilebilir. Sonuç itibariyle siyasallaşmanın doğurduğu partizanca tutum belediyelerin eşit hizmet anlayışından yoksun çalışmalarına sebebiyet vermektedir. Bu çalışmada 'Türkiye'de belediyelerin siyasallaştığı' varsayımından hareketle, bir neden-sonuç analizi yapılmıştır. Çalışma, derinlemesine kütüphane araştırmasına dayanmaktadır. Türk belediyelerinin Osmanlı'dan başlayarak günümüze kadarki gelişim süreci içerisinde, sistematik ve bürokratik yapısı ile beraber siyasallaşma faaliyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, there is a rapid change and transformation process especially due to technology. The effects of this change and transformation process, of course, are seen in the field of public administration. As a result of these effects, many countries have attempted to reconstruct the public sector. It is, of course, inevitable that the Turkish public administration is also affected by this change and transformation. Due to these changes, the Municipality Law, the Special Provincial Administration Law and the Municipality Law have been enacted recently. However, the problems experienced in the public administration in our day-to-day country are not fully resolved. In Public Administration; as a local government, the municipalities are quite large. The reduction of the influence of the central authority with the understanding of the new Public Administration naturally led to the increase of the influence of local governments. On the one hand, while localization has increased in importance, this growth in localization brought with it various problems. One of them is 'politicization' which is the source of many problems. The politicization of municipalities is, in the broadest sense, that the municipalities are under the influence of political power. As a requirement of democracy, municipal directors, of course, are elected through political parties and represent a certain political party or political understanding, but they should not be politicized in serving the public. As an example of the disruptions brought about by the politicization of the municipalities, it can be stated that the capacity of the labor force can not be fully determined, the service delivery is done in accordance with the political organization directives of the center and not according to the needs of the local people. As a result, partisan attitude of politicization causes municipalities to work without equal understanding of service. This study is a cause and effect analysis of politicization of municipalities in Turkey. The study is based on in-depth library research. Starting from the Ottoman period, the Turkish municipalities were trying to put forward their political activities together with the systematic and bureaucratik structure within the development process.