Zihinsel engelli öğrencilere iş becerilerinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The Effectiveness of simultaneous prompting procedure on teaching vocational skill to students with mental retardation
- Tez No: 188024
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı ipucuyla öğretim, iş becerileri, zihinsel engelliöğrenci
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETZ H NSEL ENGELL ÖĞRENC LERE Ş BECER LER N NÖĞRET M NDE EŞZAMANLI PUCUYLA ÖĞRET M N ETK L L ĞFidan ÖZBEYYüksek Lisans TeziÖzel Eğitim Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet YIKMIŞEylül-2005Bu araştırmanın amacı zihinsel engelli öğrencilere iş becerilerinin öğretimindeeşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiğini incelemektir. Araştırmada eşzamanlı ipucuylaöğretimin etkililiğini belirlemek üzere Tek Denekli Araştırma Modellerinden, Denekler ArasıYoklama Evreli Çoklu Yoklama Modeli kullanılmıştır. Araştırma 3 kız 3 erkek toplam 6öğrenci ile yürütülmüştür.Eşzamanlı ipucuyla öğretimin iş becerilerinin öğretimindeki etkililiğinideğerlendirmek üzere toplu yoklama, günlük yoklama, öğretim ve izleme oturumlarıdüzenlenmiş, değerlendirme için tek fırsat yöntemi kullanılmıştır. Beceri tüm basamaklarınbir arada öğretimi biçiminde öğretilmiştir. Oturumların tümü bire bir öğretim düzenlemesibiçiminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hem gözlemciler arası güvenirlik hem deuygulama güvenirliği verisi toplanmıştır.Araştırma bulguları, Eşzamanlı ipucuyla öğretimin zihinsel engelli öğrencilere, işbecerilerinin öğretiminde etkili olduğunu, öğretim sona erdikten 1,3, ve 4 hafta sonra daöğrenilenlerin kalıcılığını koruduğunu gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT VENESS OF S MULTANEOUS PROMPT NG PROCEDURE ONTEACH NG VOCAT ONAL SK LL TO STUDENTS W TH MENTALRETARDAT ONFidan ÖZBEYMaster of ThesisSpecial Education MajorAdvisor: Assis Prof Ahmet YIKMIŞSeptember-2005The purpose of this study was to examine vocational skill to students with mentalretardation. The experimental design of the study was multiple probe design with probeconditions across subjects. The study conducted with six students (three male, three female)with mental retardation.There were probe, instruction and maintenance sessions in the study. A singleoppurtunity format was used to determine the performence level of the subjects duringbaseline. All of the sessions were conducted individually and total task format was used forinstruction. Both inter-observer and procedural reliability data vere collected for the study.Result showed that simultaneous prompting was effective on teaching vocationalskill to students with mental retardation . There was also found that simultaneous promptingwas effective on maintaining the acquired skill over 1,3 ve 4 weeks after training.Key word: Simultaneous prompting procedure, vocational skill, Student with mentalretardation.