Orkestra şefinin eğitimcilik yönü ve orkestra psikolojisi üzerindeki etkileri
The Educational aspect of a conductor and its influences on psychology of an orchestra
- Tez No: 188039
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ALPAGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Psikoloji, Education and Training, Music, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Orkestra şefliği, Eğitimcilik, Orkestra, Psikoloji, GrupPsikolojisi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
ÖZETORKESTRA ŞEFİNİN EĞİTİMCİLİK YÖNÜVE ORKESTRA PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİÖmer YÖNDEMDoktora TeziMüzik Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Uğur ALPAGUTOrtak Tez Danışmanı: Prof. Rengim GÖKMENTemmuz 052005, 247 SayfaAraştırma, orkestra şefliğinin eğitimcilikle olan bağlantılarını ve bubağlantıların orkestra psikolojisini ne yönde etkilediğini incelemektedir. Eğitimcilik-sanat-psikoloji disiplinlerinin birbirleriyle olan etkileşimlerine de vurgu yapılanaraştırmada, nitel ve nicel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Birçokmüzisyenin müzik yapmak için bir araya geldikleri ve bu birliktelik sonucunda birbütüne ulaşarak orkestra ruhunu oluşturdukları bilinmektedir. Bu birlikteliğin veruhun oluşmasında, orkestra şefinin çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Bilgisi,yeteneği, deneyimi ile performansın en iyi seviyeye ulaşması için orkestraya yolgösteren, onları bir bakıma eğiten orkestra şefinin eğitimcilik yönünün de bulunduğuaraştırma sonucunda görülmüştür.Orkestra şefinin eğitimci yaklaşımlarının orkestra üzerinde performans vepsikolojik yönden etkileri, yapılan ölçeklerle ortaya çıkartılmıştır. Araştırmadaüzerinde durulan orkestra psikolojisi kavramı, sosyal psikoloji ve çalışma psikolojisibağlamında incelenmiştir.Araştırmada, profesyonel orkestra şeflerinin konuyla ilgili görüşlerialınmıştır. Bununla beraber orkestra psikolojisi, orkestra şefleriyle orkestrasanatçılarının aralarındaki iletişim, davranış ve tutum beklentileri, güdülenme,orkestra psikolojisini olumlu-olumsuz etkileyen faktörler, üç farklı senfoniorkestrasına yapılan üç ölçekle aydınlatılmaya çalışılmıştır.Uzman (Orkestra şefleri) görüşlerine göre, orkestra şefinin eğitimcilik yönüvardır. Ayrıca orkestra şefinin, psikoloji, grup psikolojisi bilmesi gerekmektedir.Orkestra sanatçılarının görüşlerine göre, orkestra şefinin eğitimcilik özelliği orkestrapsikolojisini ve performansını iyi yönde etkilemektedir. Araştırma sonucunda eldeedilen bu görüşlere göre çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EDUCATİONAL ASPECT OF A CONDUCTORAND ITS INFLUENCES ON PSYCHOLOGY OF AN ORCHESTRAÖmer YÖNDEMPh. D. ThesisMusic Education DepartmentSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Uğur ALPAGUTII. Supervisor: Prof. Rengim GÖKMENJuly 2005, 247 PagesThis research investigates the connections between orchestral conducting andeducator and how theese connections affect psychology of the orchestra. İn theresearch, in which emphasis is given to interrelation of education-art-psychologyqualitative and quantitative research techniques have been used. İt is known thatmany musicians get together to make music and in the end reach a whole andcompose an orchestral spirit. Conductor has an important role building this spirit.That conductor who in away educates and leads the orchestra with his knowledge,talent and experience, has an educational side is shown by the research.The performance and psychologic effects of the conductors educationalapproach appeare be the measures. The concept of orchestral psychology in thisresearch is studied in the context of social psychology and working psychology.İn the research opinion of professional conductors are taken. Also factors thateffects the psychology of orchestra in a negative-positive way, psychology oforchestra, expectations of conductors and performers from each other,communication and motivation are tried to be explained with three measures appliedto three symphonic orchestra.According to specialist conductors statements, orchestral conductors has aneducational side. Morover, conductor must know psychology, group psychology.According to performer statements that the conductor has an educational side affectsthe psychology of the orchestra and the performance positively. At the end of theresearch some suggestions have been given looking at the results found.Key Words : Orchestral Conducting, Education, Orchestra, Psychology, GroupPsychology