İkinci dereceden denklemler ve fonksiyonların gerçekçi problem durumları ile öğretilmesinde teknoloji destekli ve geleneksel yöntemlerin etkililiği
The Effect of technology based and traditional methods on teaching of quadratic equations and functions through pralistic problem situations
- Tez No: 188055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Nesnellik, oluşturmacılık, tutum, başarı, Objectivism, constructivism, technology, attitude, success
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu â¬alışmanın temel amacı ikinci dereceden denklemler ve fonksiyonlarıngerâ¬ekâ¬i problem durumları ile Æğretilmesinde teknoloji destekli ve gelenekselÆğretim yÆntemlerin etkililik dâ¦zeylerinin karşılaştırılmasıdır.â alışmada nesnelci ve oluşturmacı yaklaşımlara genel bir bakışın ardından,mevcut teknolojiler ve bu teknolojilerin Æğretme-Æğretmene ortamlarına nasıluyarlanabileceklerine yÆnelik gÆr⦺lere yer verilmiştir.â alışmanın Ærneklemini, Bolu iline bağlı İzzet Baysal Anadolu Lisesi 9.sınıfta Æğrenim gÆren 100 Æğrenci oluşturmaktadır. Deney ve kontrol gruplarınafarklı yÆntemler uygulanarak Æğretim yÆnteminin etkililiği araştırılmıştır.Rasgele yÆntemle Æğrenciler kontrol ve deney gruplarına atanmıştır.Araştırmanın başında, her iki grupta bulunan Æğrencilerin matematik tutum ve başarıpuanları arasında bir farkın olmadığı bulunmuştur. Uygulama deney grubundateknoloji destekli, oluşturmacı bir yaklaşımla, kontrol grubuna ise dâ¦z anlatım,geleneksel yaklaşımla, yapılmıştır. Uygulama sonucunda Æğrencilere 10 problemdenoluşan bir test ve tutum anketi uygulanmıştır.Hipotezleri test etmek iâ¬in betimsel istatistik, ortak değişkenli â¬oklu varyansanalizi kullanılmıştır. â alışma sonucunda, matematik başarı puanlarının, kontrolgrubu ile karşılaştırıldığında, deney grubu lehine anlamlı olarak geliştiğibelirlenmiştir. â alışmada elde edilen bulgular, literatâ¦rde yer alan gÆr⦺ler dikkatealınarak Æğrencilerin matematiksel başarılarının geliştirilmesi iâ¬in yapılmasıgerekenler tartışılarak, bazı Ænerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the effect of technologybased and traditional methods on teaching of quadratic equations and functionsthrough realistic problem situations.Objectivist and constructivist approaches to learning are introduced.Available technologies and their integrations to teaching-learning environment arediscussed.The research was carried out with 100 students attending to Izzet BaysalAnadolu Lisesi in Bolu. Effectiveness of the teaching with different approaches incontrol and experimental groups is investigated.The attitude and mathematics test scores of the students in the control andthe experimental groups are measured at the beginning of the study. There were nosignificant differences of the students in attitude and mathematics scores at thebeginning. In control group, traditional methods were used while, in experimentalgroup, a technology based and constructivist approaches were used. At the end of thestudy, a test consisting ten real world problems and a survey for attitude towardsmathematics were applied to the students in both groups.Hypotheses were tested by conducting descriptive statistics, ANCOVA,MANCOVA and correlation analysis. The results showed that the experimentalgroup scored significantly higher than the control group with respect to mathematicssuccess scores. There were no significant differences between students? attitudescores.Some recommendations are given based on the findings of this study andthe previous research findings.