Makedonya ve Türkiye ilköğretim okulları 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan müzik ders kitaplarındaki eğitim müziği eserlerinin karşılaştırmalı incelenmesi
The Comparison analysis of educational music compositions that are consisted in the music education books used in 6, 7 and 8. grade at primary schools between Macedonia and Turkey
- Tez No: 188063
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADIK YÖNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Makedonya, Türkiye, Müzik Ders Kitapları, Eğitim Müziği, Okul Şarkıları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETMAKEDONYA VE TÜRK YE LKÖĞRET M OKULARI 6, 7 VE 8.SINIFLARDA OKUTULAN MÜZ K DERS K TAPLARINDAK EĞ T MMÜZ Ğ ESERLER N N KARŞILAŞTIRMALI NCELENMESGüler NEBYüksek Lisans TeziMüzik Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadık YÖNDEMEylül 2005, xii + 54 sayfaBu araştırmada, Makedonya ve Türkiye ilköğretim okullarında 2003/2004öğretim yılında 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan müzik ders kitaplarındaki eğitimmüziği eserlerinin karşılaştırmalı incelemesi yapılmıştır. Her iki ülkeye ait müzikders kitaplarında bulunan sözlü eğitim müziği eserleri arasında var olan benzerliklerve farklılıklar betimlenmiştir. Eğitim müziği eserlerinin karşılaştırmalıincelemesinin yapılması, elde edilen bulguların değerlendirilerek, çağdaş eğitimanlayışına ve genel müzik eğitiminin sorunlarına yönelik öneriler getirmesibakımından önem taşımaktadır.Araştırmada veri toplama yöntemi olarak kaynak tarama ve incelemeteknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın yöntemine uygun olarak elde edilen verilerbetimsel ve istatistik yöntemleri ile değerlendirilip yazılı ve sayısal değerleredönüştürülerek yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda, Makedonya'da ve Türkiye'de yayımlanan müzikders kitaplarında bulunan eserlerin birçok yönden benzerlikler ve farklılıklar olduğubulunmuştur. Farklılıklar; eser sayısı, tonal ve modal eser dengesi, çok seslilik veçalgı eşliği sayıları, nüans işaretleri ve hız terimleri kullanım sıklığı, anonim eserkullanma oranlarıdır. Kitaplar arasındaki benzerlikler; eserlerin türleri, eserlerdekises genişlikleri, eserlerde kullanılan aralık tipleri ve kullanım sıklıkları, notadeğerleri, ölçü sayıları, eserlerin formları konularındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE COMPAR SON ANALYSIS OF EDUCATIONAL MUSICCOMPOSITIONS THAT ARE CONSISTED IN THE MUSIC EDUCATIONBOOKS USED IN 6, 7 AND 8. GRADE AT PRIMARY SCHOOLSBETWEEN MACEDONIA AND TURKEYGULER NEBIM. A. THESISTHE SECTION OF MUSIC EDUCATIONSUPERVISOR: As. Prof. PhD. Sadık YÖNDEMSeptember 2005, xii + 54 pagesThis research comments on the comparing analysis of educational musiccontent of the primary-school educational music books regarding to 6, 7 and 8.grade, used in the 2003/2004 school-year, between Macedonia and Turkey. trepresents the resemblances and the differences between the textual educationalmusic material which is used in the educational music books, in both countries. Thedocumentary findings, as a result of the reseaerch on the comparing analysis ofeducational music content are very important, by taking into consideration the newperspectives given, to solve the general music education problems, by using themethod of giving modern educational sense and musical-education orientedsuggestions.n the research, source search and examine techniques are used as materialgathering methods. The material, that has been gathered appropriate to the methodof the research, it has been interpreted, evaluating it by taking into considerationstatistics and describe methods and transforming it into numerical and writtenvalues.As a result of the research, it has been shown that, from varius aspects,there are resemblances and differences between the content of the educational musicbooks between Macedonia and Turkey. Differences; number of the compositions,tonal and modal composition?s number balance, the number of the polyphoniccompositions and instrumental accompaniment, the usage density of the dynamicmarks and the speed terms, the number of the anonymus compositions. Theresemblances between the books are these aspects: musical kinds, composition?ssound abundance, types of the interval and interval?s usage density in thecompositions, note values, types of measure and musical forms of the compositions.Key words : Macedonia, Turkey, Educational Music Books, EducationalMusic, School Songs