İlköğretim uygulamalarının değerlendirilmesi-normal, yatılı ve taşımalı ilköğretim okullarının karşılaştırılması (Mudurnu ilçesi örneği)
An Analysis of primary school applications (a comparison of regular, boarding and transporting schools)
- Tez No: 188064
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENAY NARTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Taşımalı lköğretim, Yatılı lköğretim, lköğretim Okulları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZETLKÖĞRET M UYGULAMALARININ DEĞERLEND R LMES(Normal, Yatılı ve Taşımalı lköğretim Okullarının Karşılaştırılması)Serpil KEFELYüksek Lisans TeziEğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim DalıTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Şenay NARTGÜNEkim 2005, xxiv + 169 SayfaAraştırmanın amacı; Bolu ili Mudurnu ilçesinde var olan ilköğretim uygulamalarını(normal, yatılı, taşımalı) sahip olunan insan ve madde kaynakları ile uygulamada karşılaşılangüçlükler açısından: öğretmen ve öğrenci görüşlerine dayalı olarak değerlendirmek, buaraştırmanın amacını oluşturmaktadır.Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileribelirleyen bir araştırma olduğu için ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır.Türkiye'de var olan ilköğretim uygulamaları ile ilgili bilgiler öğretmen ve öğrencilereanket uygulanarak toplandı ve toplanan verilerde karşılaştırma yapılarak fark aranmıştır.Bu araştırmanın evrenini 2004-2005 eğitim-öğretim yılında, Bolu ilinin Mudurnuilçesindeki 8 yıllık ilköğretim uygulamasına giren normal, yatılı ve taşımalı ilköğretimokullarının öğretmen ve öğrencileri oluşturmaktadır.Evreni; 2 normal ilköğretim, 5 Taşımalı ilköğretim ve 1 yatılı ilköğretim bölgeokulundan ibaret 8 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 67 öğretmen; 644 erkek 586kız olmak üzere toplam1230 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır:1. Normal lköğretim okullarında, öğretmenlerin öğrencileri derse motive etmekte çektiklerizorluk, sabah derslerine göre öğleden sonraki derslerde daha fazla iken; Taşımalı lköğretimve özellikle de Y BO öğrencilerinde öğleden sonra derse motive etmekte çekilen zorluk,sabah derslerinden daha yüksektir.2. Öğrenci velilerine ulaşmak istediklerinde, genellikle ulaşabildiklerini belirtenöğretmenlerin oranı erkek öğretmenlerde bayan öğretmenlerden daha yüksektir.3. Öğrencileri sabah ilk derste derse hazırlamada zorluk çektiğini belirten öğretmenlerin oranıile öğleden sonra öğrencileri derse motive etmekte zorluk çeken öğretmenlerin oranı bayanöğretmenlerde erkek öğretmenlerden biraz daha yüksektir.4. Okuldayken (günün genelinde) rahatsızlık hisseden öğrencilerde en yüksek oran Y BO,ikinci Taşımalı lköğretim ve en düşük de Normal lköğretimdedir. Okuldayken en fazlahissedilen rahatsızlık türü baş ağrısı olup, öğrencilerde görülen en yüksek oran Y BO, ikinciTaşımalı lköğretim ve en düşük de Normal lköğretimdedir.5. Öğrencilere göre sınıftaki başarı durumları çok iyi-iyi olanlar; Normal lköğretimöğrencilerinde en yüksek, Y BO öğrencilerinde en düşük orandadır. Ayrıca, bütünöğrencilerin %20'den fazlası, başarı durumları hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir.6. Normal lköğretim öğrencileri tarafından en fazla tercih edilen ilköğretim uygulaması yine“Normal lköğretim Okulları”dır. Taşımalı lköğretim, öğrencileri en çok Y BO'ları tercihederken, Y BO öğrencileri tarafından ise en yüksek oranda tercih edilen okul Taşımalılköğretimdir.7. Okulun dershanelerini en fazla rahat bulan öğrenciler sırasıyla; Y BO, Taşımalı ve Normallköğretim Okulu öğrencileridir.8. Okuldayken kendini en fazla mutlu hisseden öğrenciler; Normal, Taşımalı ve Y BOöğrencileridir.9. Öğrencilerin okul tercihlerine bakıldığında kız öğrencilerin öncelikle normal ilköğretimisonra Taşımalı ilköğretimi ve en son Y BO'ları tercih ettikleri görülmektedir. Erkeköğrenciler ise bunun tam tersi olarak öncelikle Y BO'ları sonra Taşımalı ilköğretimi ve en sonnormal ilköğretimi tercih etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
1ABSTRACTAN ANALYSIS OF PRIMARY SCHOOL APPLICATIONS(A comparison of regular, boarding and transporting schools)Serpil KEFELPost Graduate ThesisTraining Management and Inspections DivisionProject Manager : Asst. Dr. Şenay NARTGÜNOctober 2005, xxiv + 169 PagesThe goal of this research is to analyze primary school applications (regular,boarding and transporting) via the difficulties encountered with human and materialresources according to the views of teachers and students in Mudurnu village of Boludistrict.Screening model is used in this research. Since this research is definingrelations among the variables, it is completed with a relative screening model.The data regarding to primary school applications in Turkey are collectedfrom surveys applied to teachers and students. After receiving the surveys, they havebeen compared for differences.The medium of the research is comprised of teachers and students attendingto primary school as regular, boarding and transporting for 8 year term in the trainingyear of 2004-2005 in Mudurnu, Bolu.The medium totals 8 primary schools of which 2 is regular, 5 is transportingand 1 is boarding. These schools had 67 teachers and 1230 students with 644 boysand 586 girls.The result of the research is as follows:1. While teachers are having more difficulties to motivate students for afternoonclasses in regular schools, transporting and especially YIBO (boarding regionalprimary schools) students had more problems in morning classes.22. When it is needed to contact the guardian in law of the student, male teachersclaimed to reach them generally, while female teachers answered rarely.3. The ratio of teachers who are having difficulties on motivating their students forclassroom in the morning and in the afternoon is slightly higher for female teachersthan male teachers.4. YIBO students are having the most physical problems while attending to schools.Transporting school students are second and regular students are last on the list.Headache is the most common complaint.5. When student are graded as excellent and good, regular students received thehighest, YIBO students received the lowest scores. Also, more than 20% of thestudents had no idea about their success at all.6. Students attending to regular schools declare that they prefer regular schools.Transporting school students prefer YIBO and YIBO students prefer transportingschools.7. Students having the most comfort at the classroom in order are; YIBO,transporting and regular school students.8. Students feeling happy at the school in order are; regular, transporting and YIBO.9. Female students prefer attending to regular schools first, transporting is next andYIBO is the last. Vice versa, male students prefer attending to YIBO first,transporting is next and regular is the last.Key words are: Transporting Primary School, Boarding Primary School andPrimary School.