Bilgi teknolojisi sınıflarında denetim
Supervision at information technology (IT) classrooms
  1. Tez No: 188068
  2. Yazar: MELİH DERYA GÜRER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADEGÜL AKABABA ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi teknolojisi sınıfı, ilköğretim müfettişi, denetim, formatöröğretmen, information technology classrooms, primary school supervisor, supervision, computer coordinator
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETBİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARINDA DENETİMGürer, M. DeryaYüksek Lisans, Eğitim FakültesiTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Sadegül Akbaba-AltunTemmuz 2005, 86 sayfaBu çalışmanın amacı Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapanilköğretim müfettişlerinin ve ilköğretim okullarındaki bilgi teknolojisi sınıflarındansorumlu formatör öğretmenlerin bilgi teknolojisi sınıflarının denetimine ilişkin görüşve önerilerini belirlemektir ve müfettişlerin ve formatör öğretmenlerin görüş veönerileri doğrultusunda bilgi teknolojisi sınıflarının denetiminde göz önündebulundurulması gereken kriterleri belirlemektir.Araştırmada verilerin analizinde nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır.Görüşme ve doküman inceleme teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın geçerliği içinde üçgenleme yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, müfettişlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bilgiteknolojisi sınıflarının rehberliğine yönelik verilen rollerini yeterince yerinegetirmedikleri sonucuna varılmıştır. Benzer şekilde, bilgi teknolojisi sınıfları ile ilgiliyeterli bilgiye sahip olmadıkları için derslerinde bilgi ve iletişim teknolojileriaraçlarını kullanan öğretmenlerin denetiminde de yetersiz kaldıkları sonucu ortayaçıkmaktadır. Ayrıca okullara eğitimde teknoloji kullanımı amacıyla gönderileneğitim teknolojisi araçlarının amaçlarına uygun kullanılıp kullanılmadığınıbelirlemek için kendilerine verilen rolü de yeterince yerine getirmedikleri ortayaçıkmaktadır.İlköğretim müfettişleri bilgi teknolojisi sınıflarının fiziki ortamınıdenetlemede bakanlığın gönderdiği genelgelere ve formlara göre denetledikleriniifade etmişlerdir. Ayrıca soruşturma rolüyle ilgili olarak da, bakanlığın bu konudakendilerine özel bir görev vermediğini ifade etmişlerdir ve bilgi teknolojisisınıflarıyla ilgili soruşturma boyutunda bir olay çıktığı zaman olaylara müdahiloldukları sonucu görülmektedir.İlköğretim müfettişlerinin eğitimde teknoloji kullanımı ile ilgili rehberlikçalışmalarına yer vermeleri, BT sınıflarının fiziki ortamını incelerken BT sınıfları ileilgili genelgelerin maddelerine dikkat etmeleri ve formatör öğretmenleri de BTsınıflarına yönelik rollerini yerine getirip getirmemelerine göre denetlemeleri vedeğerlendirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSUPERVISION AT INFORMATION TECHNOLOGY (IT)CLASSROOMSGürer, M. DeryaMaster, Faculty of EducationAdvisor: Assistant Prof. Dr. Sadegül Akbaba-AltunJuly 2005, 86 PagesThe aim of this study is to designate the opinions and the suggestions ofprimary school supervisors at Bolu National Education Directorship and thecomputer coordinators about the supervision of information technology classrooms atprimary schools, and to determine the criteria for the supervision of informationtechnology classrooms.In this study, qualitative research methods were used in data analysis.Interviews and document analysis techniques were used. For the validity of thestudy, triangulation method was used.It was concluded that the supervisors do not carry out their role of guidanceabout IT classrooms adequately. Similarly, since the supervisors do not have enoughinformation about IT classrooms, they can not supervise the teachers in using theinformation and communication technology in their lessons. However, they can notcarry out their roles about whether ICT is used in classrooms through the usage aimsadequately.The supervisors mentioned that they use the forms and circular of theMinistry of National Education at the supervision of physical conditions of ITclassrooms. Also, about their inspection roles, they told that the MNE didn?t givespecial roles for IT classrooms, and they intervene to the event when there is a bigproblem about IT classrooms.Primary school supervisors should guide about the use of technology ineducation, consider the items in circulars about IT classrooms while inspecting thephysical situation of IT classrooms, and supervise the computer coordinator teachersabout whether they carry out their tasks about the IT classrooms.