Bilgi teknolojisi sınıflarının bilgisayar destekli eğitimdeki rolüne ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri
The views of teachers and administrators regarding the role of information technology classrooms on computer based education
- Tez No: 160119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar. Bilgisayar Destekli Eğitim. Bilgi Teknolojisi Sınıfları, Computer, Computer Based Education, Information Technology Classrooms
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİMDEKİ ROLÜNE İLİŞKİN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ PETÜK, Erdoğan Yüksek Lisans, Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği Bilim Dalı Tez Danışmam: Yrd.Doç.Dr. Mehmet SEREN Ocak 2005, 117 Sayfa Bu çalışmada Bilgi Teknolojisi sınıflarının bilgisayar destekli eğitimdeki rolüne ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşleri ile bu yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar konusundaki yeterliliğinin ne durumda olduğu incelenmiştir. Bu araştırma betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ankara ili merkez ilçelerinde, bünyesinde Bilgi Teknolojisi Sınıfı bulunan tüm ilköğretim okulları (50 Okul) araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın evrenini bu okullarda 2003-2004 eğitim-öğretim yılında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma için gerekli verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından bir anket geliştirilmiş, araştırmada kullanılan anket 439 yönetici ve öğretmene uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi, tekyönlü varyans analizi ve Tukey-HSD testi istatistiksel teknikleri kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre; genel olarak yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar yeterliliğinin iyi olmadığı, bilgisayar formatör öğretmenlerinin bilgisayar kullanım yeterliliğinin diğer branşlardaki yönetici ve öğretmenlere göre daha üst seviyelerde olduğu görülmüştür. Ayrıca yönetici ve öğretmenler BT sınıflarının eğitimde kullanımı ve eğitimdeki rolü. öğretmen ve öğrenciler üzerinde BT sınıflarının etkisi hakkında olumlu görüşlere sahipken, BT sınıflarında bulunan ekipmanın yeterliliği konusunda olumlu görüş belirtmemişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VIEWS OF TEACHERS AND ADMINISTRATORS REGARDING THE ROLE OF INFORMATION TECHNOLOGY CLASSROOMS ON COMPUTER BASED EDUCATION PETÜK, Erdoğan MS. Degree, Department of Education Management and Supervision. Supervisor: Assistant Professor Dr. Mehmet SEREN January 2005, 1 1 7 pages. In this study, the views of teachers and administrators regarding the role of information technology classrooms on computer based education, and the condition of the sufficiency of these teachers and administrators on the subject of computers was examined. This research was carried out by using a descriptive survey model. All schools within the central Ankara province with information technology classrooms (50 schools) were included. The research consists of school administrators and teachers who worked in these schools during the 2003-2004 school year. A survey necessary for collecting the needed data for the study was developed by the researcher, and was earned out on 439 administrators and teachers. The research data was analyzed using statistical techniques frequency, percentage, means value, t test, one-way variance and Tukey-HSD test. According to the findings of this research, it was seen that the computer sufficiency of the administrators and teachers was generally not adequate, and that the computer usage sufficiency of computer coordinator teachers were of a higher level than those of teachers in other departments. Also, the administrators and teachers have positive opinions regarding the role and use of IT classes in the education system, and the effects of IT classes on teachers and students, but are not satisfied with the sufficiency of the equipment in the IT classes.