The EU in the age of 'new' terrorism: Challenges, responses, and visions
'Yeni' terörizm çağında AB: Zorluklar, karşılıklar ve görüşler
  1. Tez No: 188080
  2. Yazar: UĞUR BURÇ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİRET HÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, yeni? terörizm, terör karşıtı yapılanma, liberalizm, realizm, The European Union, new? terrorism, counterterrorism, liberalism, realism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez Avrupa Birliği'nin 11 Eylül terör saldırıları sonrasında ?yeni? terörizmtehdidine karşı kendi içinde ve uluslararası alanda verdiği çabaları analiz etmektedir.Globalleşmenin etkisiyle terörizmin bazı özellikleri değişmekte ve terörizm yenişebeke yapısı, amatör personeli, ve kitlesel kıyıma yönelmesiyle daha ciddi bir sorunhaline gelmektedir. Bunun yanında, terörist birimler dünya politikasını etkileyen birglobal aktör halini almaktadır. 11 Eylül saldırıları öncesinde kendi içinde terörizmterimi ve terörle savaş konularında bir uzlaşıya varamayan AB, bu dönemden sonra?yeni? terörizm tehdidine karşı yasal ve yönetimsel kapasitesini geliştirerekkurumsallaştırmaya başlamış ve liberal stratejik politikalar geliştirmeye yönelmiştir.Ayrıca AB, global ortaklarıyla terörle mücadele konusunda önemli derecedefarklılıklara ve anlaşmazlıklara sahip olmasına rağmen bu global ortaklarıyla polis veadli işbirliği anlaşmaları, ulaştırma ve sınır güvenliği anlaşmaları imzalayarak veortak deklarasyonlar yayımlayarak teröre karşı yapılanmada işbirliğine gitmiştir. Bubağlamda, şu bir gerçektir ki, 11 Eylül terör saldırıları AB'nin kendi içersinde veuluslararası alanda teröre karşı mücadele çabalarını yoğunlaştıran itici bir güçolmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the European Union?s internal and international effortsagainst the ?new? terrorism threat after the September 11 terrorist attacks of 2001.With the help of globalisation, some characteristics of terrorism have changed andterrorism has become more challenging in terms of its network structure, amateurpersonnel, and willingness to cause mass casualties. In addition, terrorist units havebecome a global actor affecting world politics. In the face of the threat of ?new?terrorism, the EU, which had never had consensus on the term terrorism and on theways to tackle it in its history before September 11 attacks, has started to enhanceinstitutionalising its legal and administrative capacity and inclined to develop liberalstrategic policies since the September 11 terrorist attacks. The EU also involved incounterterrorism cooperation with its global partners after the September 11 terroristattacks by concluding police and judicial cooperation agreements, transport andborder security agreements, and releasing joint statements, although somedivergences and disagreements on the ways to confront the terrorism remains as asignificant problem. In this context, it is evident that the September 11 terroristattacks acted as a catalyst for the intensification of the EU?s internal and internationalefforts for fighting against terrorism.