Yerel kültürün örgüt kültürüne etkileri; Gaziantep uygulaması
Effects of subculture over organisation culture; Gaziantep implementation
  1. Tez No: 188095
  2. Yazar: MEHPARE ŞAYAN KİLECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKİNKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt kültürü, Alt kültür, Yerel kültür, Culture, Subculture, Local culture, Organisational culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
İnsanlığın başlangıcıyla birlikte doğan kültür kavramı, tarihin her safhasındaayrım gözetmeksizin insanın bulunduğu her yerde var olmuştur. nsan; gittiği ve yaşadığıtüm coğrafyalarda özgün kültürünü de beraberinde götürmüş, bu kültür bir çok farklıfaktörün etkisiyle değişimlere uğrayarak insanın yaşadığı yere özel hale gelmiştir. Bunabağlı olarak kültür, çalışma hayatında da kendisini göstermiş ve aynı bireyler gibi herkurumun da kendine özgü bir kültürü oluşmuştur. Bu çalışmada, yerel kültürünkurumların kültürüne etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı; alt kültür ve kurumkültürünün birbiriyle olan etkileşiminin incelenmesine yöneliktir. Çalışma iki bölümdenoluşmuştur; kültür ve örgüt kültürü kavramlarına dönük literatür taraması ve amacahizmet edecek biçimde işgörenler ve işverenler için hazırlanan anketlerindeğerlendirildiği araştırma bölümleri. Anketler Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndefaaliyet gösteren işyerlerinin işveren ve işgörenlerini kapsamıştır. Anketler SPSS istatistikyazılımında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yerel kültürün kurumsal kültürü etkilediği,mesleki eğitime, güvene, kazan-kazan yaklaşımıyla işbirliğine ve açık iletişime daha fazlaönem verilmesi gereği ortaya çıkmıştır. şverenler ve işgörenlerin anketlere verdiğiyanıtlar kıyaslandığında eğitim ve meslek ilişkisinin birbirinden farklı olduğu ve farklıalgılandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of history, culture is used to exist everywhere human beingslive. Humans have been taking their original culture to geographies they go and thatculture has been transformed becoming a subculture under the effects of various factors.Connected to this fact, culture has shown itself on the stage of working life and just likehumans, every organisation has been stared having a culture. In this study, effects ofsubculture over organisational culture have been examined. Objective of this study istowards the interaction between subculture and organisational culture. Study is based ontwo basic parts; a literature scan about culture and organisational culture and anexperimental study depending on employee and employer questionnaires results.Questionnaires cover the employees and employers of companies operating in theIndustrial Zone of Gaziantep. Questionnaires were analysed through SPSS statisticalpackage programming. To conclude; the results provide a theoretical justification for theclaims of the subculture effects over organisational culture through professional training,open communication, win-win approach and trust.