Besni masallarının sözlü kompozisyon teorisine göre incelenmesi
The Analysis of tales of Besni according to the oral composition theory
  1. Tez No: 188094
  2. Yazar: YALÇIN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUZULİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü Kompozisyon Teorisi, Masal, Söyleyici, DinleyiciKitle, Oral Composition Theory, Tale, Singer, Listener
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 437
Özet
This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.comÖZETBESNİ MASALLARININSÖZLÜ KOMPOZİSYON TEORİSİNE GÖRE İNCELENMESİKORKMAZ, YalçınYüksek Lisans Tezi, Türk Halk EdebiyatıTez Danışmanı: Doç. Dr. Fuzuli BAYATEylül 2005, 427 sayfaBu çalışmanın amacı Besni'de tarihin çok eski dönemlerinden beri anlatılagelensözlü kültür ürünlerinden birisi olan masalların tespit edilmesi ve bu masallarınhalk bilim çalışmalarında oldukça yaygın olarak kullanılan Sözlü KompozisyonTeorisi'ne göre tahlilinin yapılmasıdır. Bu tezde Besni merkez ve köylerindenderlenen elli dört masalın incelemesi vardır. Bu elli dört masalın on dokuzu SalihSAN tarafından 1950 yılında yayımlanmış olan ?Her Bakımından Kısaca Besni?adlı kitaptan aldım. Masallar icra ortamındaki özelliklerine sadık kalınarakkaydedilmiş olup çalışmamızı da bu özelliklere bağlı kalarak gerçekleştirdik.Aynı zamanda bazı masalların söyleyiciden söyleyiciye geçirdiği değişimlerindaha iyi görülmesi için varyantlarını da verdim. Derleme çalışmaları neticesindeelde ettiğim masal metinlerini halk bilimi çalışmaları içerisinde gittikçe önemi artanSözlü Kompozisyon Teorisine göre tahlil ettim.
Özet (Çeviri)
This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.comABSTRACTTHE ANALYSİS OF TALES OF BESNİACCORDİND TO THE ORAL COMPOSİTİON THEORYKORKMAZ, YalçınMaster Thesis, Turkish Folk LiteratureThesis Advisor: Assistant Professor Dr. Fuzuli BayatSeptember 2005, 427 pageThe aim of this work is to determine the tales which are one of the culturelproducts told in Besni since the early yeras of the history, and to analyze thesetales according to the Oral Composition Theory which is frequently used in thefolk science studies. In this thesis, there is a stduy of fifty four Tales gatheredfrom the centre of Besni and its villages. I have taken nineteen of these fifty fourTales from the book ?Her Bakımdan Kısaca Besni? published by Salih San in1950. The Tales have been recorded without any change in the characteristic oftheir orginal places, and we have realized our study accordin to thesecharacteristic. Meanwhile, I gave all the variants of the Tales i order to indicatethe changes made by different speakers. I have analyzed the Tales obtainedfrom these gathering studies according to the ?Oral Composition Theory? whichhas gained importance increasingly.