Çevre güvenliği ve işletmelerin faaliyetleri üzerindeki etkisi
Enviromental security and effects on enterprise's activities
  1. Tez No: 188108
  2. Yazar: MEHMET DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN HALİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme ve Çevresi, Terör ve Terörizm, Güvenlik ve Verimlilik, Enterprise and environment, Terror and Terrorism, Security and Productivity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETÇEVRE GÜVENLİĞİ VE İŞLETMELERİNFAALİYETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİDEMİRAĞ, MehmetYüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Muhsin HALİSAralık 2005, 105 sayfaDış çevre, işletme faaliyetlerini birçok açıdan etkilemektedir. Dış çevre faktörleriarasında yer alan güvenlik unsuru, bütün sosyal yapıları etkilediği gibi işletme faaliyetlerini,müşteri hareketlerini ve yatırım kararlarını da etkilemektedir. Bu çerçevede son 20 yıldırdeğişik dönemlerde ve bölgelerde zaman zaman artarak ya da azalarak tüm ülkeningündeminde kalan terör, yıkıcı ve bölücü hareketlerin işletmelerin hareketlerini etkilediklerivarsayımı ile yola çıkılmıştır. Bu kapsamda işletmelerin çevreleri ile olan etkileşimleri vefaaliyetlerini etkileyen hususları mevcut yazın çerçevesinde incelenmiştir. İşletmelerin vetoplumun güvenliği için en büyük tehdit olan terör kavramı; bütün yönleri ile ele alınarakulusal ve uluslar arası boyutta irdelenmiştir. Bu bilgiler temelinden hareketle, baştaTürkiye'nin terörden yoğun bir şekilde etkilenen illeri olmak üzere değişik coğrafi bölgelerdefaaliyet gösteren 51 farklı işletmeye, güvenliğin üretim faaliyetleri, pazarlama, maliyetler,işgücü ve hammadde, personel verimliliği ve motivasyonunu üzerine olan etkilerini içerentoplam 29 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları sınıflandırılarak, yukarıdabahsedilen fonksiyonların, güvenlik ortamından etkilenme şekilleri, dereceleri ve davranışlarıortaya çıkarılarak işletmelerin faaliyetleri değerlendirilmiştir. .
Özet (Çeviri)
ABSTRACTENVIROMENTAL SECURITY AND EFFECTS ONENTERPRİSE?S ACTIVITIESDEMİRAĞ, MehmetM. A. Thesis, Department of ManagementSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Muhsin HALİSDecember 2005, 105 pagesExternal environmental affects enterprise activities in many aspects. Besides all socialstructures security point, residing in outer environment factors, affects enterprise activities,customer activity and investment decision. In this context, we have proceeded with thehypotheses that during last 20 years, terror, destructive or separatist movements have affectedenterprise activities; those besides escalating or decreasing in different times in variousperiods or districts, have always been on agenda of whole country. With regard to thissubjects that effect enterprise?s relations or interactions with outside world have beenevaluated in terms of existing literature. Terror concept which has been the biggest challengeto security of community and enterprises is evaluated in all respects including national andinternational aspects. In the direction of this informational base, we have applied a publicsurvey to 51 enterprises in different districts primarily the intensely affected cities fromterrorism, including 29 questions concerning the effect of security to production activities,marketing, costs, labor and raw material, personnel productivity and motivation. Enterprisesactivities have been evaluated by sorting out the results of public survey and deciding on theform, degree and attitude of the aforesaid functions which have been affected from securityenvironment.