Âşık Ömer Divânı'nın tahlîli
The Analysis of the Divan of Aşık Ömer
  1. Tez No: 188165
  2. Yazar: MEHMET SURUR ÇELEPİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Tasavvuf, Şahıslar, Sevgili, Âşık, Rakûp, Tabiat, Eşya, Religion, Mysticism, Persons, Darling, Lover, Rival, Nature, Goods
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 432
Özet
Âşık Ömer Divânı'nın Tahlûli adlı tezimiz, Ön Söz ve şâirin hayatı, edebişahsiyetine yer verdiğimiz Giriş bölümünden sonra dört bölüm ve Bibliyografyadanmeydana gelmiştir.Birinci Bölüm, Din-Tasavvuf olarak adlandırılmış ve bu bölümde dini-tasavvufi unsurlara yer verilmiştir. Allah, paygamberler, kutsal kitaplar, cennet,cehennem, melekler, çeşitli tasavvufi terimler divânda yer aldığı şekliyle verilmiş vebu unsurlar hakkında çeşitli yorumlar yapılmıştır.İkinci Bölüm, cemiyet olarak adlandırılmıştır. Bu başlık altında Türk veyabancı devlet adamları, hikâye kahramanları, dini kimliğe sahip şahılarınincelendiği şahıslar başlığının yanı sıra, devrin sosyal ve ekonomik koşullarını gözlerönüne seren santkarların, esnafların, askerlerin, savaşların, incelendiği kısımlar da bubölümde yer almıştır.Çalışmanın en hacimli bölümünü oluşturan Üçüncü Bölüm, sevgiliden,sevgilinin güzellik unsurlarından, âşığın hâlinden, rakûpten ve çeşitli maddi-manevihalleri ihtiva eden Âşık-Sevgili-Rakûp üçlemesini en iyi şekilde anlatan Sevgili,Âşık, Rakûp, Maddi ve Manevi Haller başlıklı bölümdür. Âşık Ömer, bu bölümdeşiirdeki gücünü göstererek sevgiliyi ihtişamlı bir şekilde bize anlatmaktadır. Âşıkolarak kendini göstermekte ve sevgilinin yolunda çektiği cefâları bizlereanlatmaktadır. Sevgiliye ulaşmasını engelleyen rakûbi ise en kötü şekillerde tasviretmektedir.Dördüncü Bölüm, kozmik âlemden, zaman ve zamanla ilgili unsurlardan,sudan, topraktan, ateşten, bitkilerden ve hayvanlardan meydana getirilen Tabiat veEşya başlığını taşıyan bölümdür.En sonda ise çalışmamız sırasında istifade ettiğimiz eserlerden meydanagetirdiğimiz Bibliyografya kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Our these called ?The Analysis of The Divan of Âşık Ömer? occures of anacces in which are introduction, the life of the poet, his literary personality and foursections with a bibliography.The first section is named as ?Religion-Mysticism?. İn this part areaccomodated components about religion and mysticism. Components like God,prophets, holy books, heaven, hell, angels are given at the same way how they existin the divan. There are also done some commentaries about them.The second section is named as ?Society?. Under this title occure Turkish andforeign diplomats, narrative heros and men with religious identitiy. Also theeconomic and social circumstances of the age, the wars of the artists, tradesmen, andsoldiers are examined in the poems.The most capacity consits in the third section. İn this part are examined thedarling, the beauty element of the darling, the situation of the lover, the rival andconditions which contain physical and spiritual situations which contain the triangleof darling-lover and rival. Âşık Ömer tell us about the darling in a magnificient waywith showing his ability in writing poem. He shows himself as the lover and tells usthe pain he lived on the way by loving her. He describes the rival who discourageshim to go to the darling in a very bad way.The fourth section contains the topics cosmic universe, time and elementsabout time, water, fire, soil, plants and animals under the main title named ?Natureand Goods?.At last the bibliography we have benefit during our research occures in thelast part.