7629 sayılı Temettuat defterine göre 1840 yılında (H. 1256) Afyon'un Çay ilçesinin sosyal, kültürel ve iktisâdi durumu
Social, cultural and economical position of Çay district of the province Afyon in 1840 A. D. (H. 1256) according to income register no. 7629
  1. Tez No: 188166
  2. Yazar: MUSTAFA KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT SARICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çay ilçesi, Temettuat defteri, ziraat, hayvancılık, gelirkaynakları, vergi, Çay district, Income register, agriculture, husbandry, incomesources, tax
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
iiÖZET7629 SAYILI TEMETTUAT DEFTERİ'NE GÖRE1840 YILINDA (H. 1256) AFYON'UN ÇAY İLÇESİ'NİNSOSYAL, KÜLTÜREL VE İKTİSÂDİ DURUMUMustafa KARAYAKASüleyman Demirel Üniversitesi, İslam Tarihi ve Sanatları BölümüYüksek Lisans Tezi, 108 sayfa, Haziran 2005Danışman: Doç. Dr. Murat SARICIKBu çalışma, 7629 Numaralı Temettuat Defteri'ne göre, Afyon'un Çay İlçesi'nin1840 yılındaki sosyal, kültürel ve iktisâdi durumunu incelemeyi hedeflemektedir.Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Çay İlçesi'nintarihi, tabii güzellikleri ve tarihi eserleri hakkında genel bilgiler verildi.Birinci bölümde temettuat (gelir) vergisinin doğuşu, temettuat defterlerininözellikleri ve tarih kaynağı bakımından önemi hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.Yine bu bölümün sonunda çalışmanın temel kaynağı durumundaki Başbakanlık OsmanlıArşivleri Daire Başkanlığı'ndan fotokopi yolu ile elde edilen 1840 yılında Çay İlçesi'ninmahallelerinde ikamet eden Müslümanların emlak, arazi ve gelirlerini içeren 7629numaralı temettuat defteri hakkında bilgi verildi.İkinci bölümde Çay İlçesi'nin 1840 yılındaki durumunu incelendi. Bu incelemeziraat hayatı, hayvancılık ve sosyal-kültürel hayat diye üç ana başlıkta toplandı. Bubaşlıklar altındaki konular da ayrıntıları ile değerlendirildi.Sonuç kısmında çalışmayla ilgili kısa bir değerlendirme yapıldı. Bu kısımdansonra çalışmanın içinde yer alan bazı kelime ve terimlerin anlaşılması için bir lügatçekonuldu. Bundan sonra da çalışma da yararlanılan eserleri gösteren kaynakça eklendi.Çalışmanın sonunda üç tane ek bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, 7629Numaralı Temettuat Defteri'ndeki Aktaş Mahallesi hanelerinin transkripsiyonudur.İkincisi, yine adı geçen defterin aslından bazı bölümlerinin fotokopilerini içermektedir.Üçüncüsü de, Çay İlçesi'nin konumunu ve bugünkü komşularını gösteren haritaörneklerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTSOCIAL, CULTURAL AND ECONOMICAL POSITION OF ÇAYDISTRICT OF THE PROVINCE AFYON IN 1840 A.D. (H. 1256)ACCORDING TO INCOME REGISTER NO. 7629Mustafa KARAYAKASüleyman Demirel University, Department of Islamic History and ArtsMSc. Thesis, 108 pages, June 2005Supervising Assoc. Prof. Dr. Murat SARICIKThis study aims to investigate social, cultural, and economical position of Çaydistrict of the province Afyon in 1840 AD (H. 1256) according to Income Regıster No.7629Study is composed of an introducton part and two sections. In the introductionpart, a general information about the history, historical and natural assets of the districtÇay.In the first section a general evaluation of the birth of income (temettuat) tax ,features and importance of income registers in the History studies was made. Also at theend of this section, information on the Income Register No. 7629, the major source forour study, comprising the property, lands, and taxes of Muslim residents in quarters ofÇay district in 1840 AD which was copied from Head Office of the PremiershipOttoman ArchievesIn the second section situation of Çay district in 1840 was evaluated. The studywas categorized under 3 headings; farming, husbandry and socio-cultural life. Underthese headings related issues were discussed in detail.In the conclusion, we made a short evaluation on the study. After the conclusionpart a brief glossary including some terms and old words present in the main text,followed by the bibliography section.At the and of the study there are 3 appendices. The first is the transcription of allhouses in Aktaş quarter (placed in the Income Register No. 7629), the second oneincludes the copies of some sections from the original version, and the third one isformed in the geographical position of Çay and its today?s neighbours.