Kent ve köy ayrımının seçmen davranışlarının şekillenmesine etkisi Isparta kenti ve köyleri örnek olay araştırması
Urban and rural seperation in the formation of voter behaviour the case of the city of Isparta and it's villages
  1. Tez No: 188167
  2. Yazar: HAKAN MEHMET KİRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılma, Seçim, Seçmen, Seçmen Davranışı, Kent, Köy, Siyasal Partiler, Isparta, Political Participation, Election, Voter, Voter Behaviour, Rural, Urban, Political Parties, Isparta
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
IÖZETSEÇMEN DAVRANIŞLARININ ŞEKİLLENMESİNDE KENT VE KÖY AYRIMIISPARTA KENTİ VE KÖYLERİ ÖRNEKOLAY ARAŞTIRMASIHakan Mehmet KİRİŞSüleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi BölümüYüksek Lisans Tezi, 170 sayfa, Ağustos 2005Danışman: Doç. Dr. Şaban SİTEMBÖLÜKBAŞIBu tezin amacı, farklı sosyoekonomik, demografik, kültürel koşullara sahip yerleşim birimleriolan kent ve köyün, bu yerleşim birimlerinde yaşayan bireylerin genel olarak siyasal davranışlarına veözellikle oy kullanma yoluyla sergilediği seçmen davranışına olan etkilerini ortaya koymaktır. Buçalışmada seçmen davranışının içinde bulunduğu yerleşim koşulların etkisiyle ne ölçüde şekillendiğiaraştırılmaktadır.Modern kent ile geleneksel köy yerleşimlerinde kullanılan siyasal katılma yolları, seçimekatılım ve parti tercih nedenleri ve bunların kullanım oranları birbirinden farklıdır. Kentte ve köydegörülen siyasal katılma düzeylerini açıklamaya yönelik birbiri ile çelişen iki görüşten söz edilebilir.Bunlardan ilki, kentlerde ulaşılan imkanlar sebebiyle daha yüksek ve çeşitli siyasal katılma görüleceğiniileri sürerken diğeri nüfusun fazla büyümesinin siyasal etkinlik duygusunu azaltacağını ve siyasalkatılmayı olumsuz etkileyeceğini iddia etmektedir.Seçmenin oy verme davranışını diğer siyasal katılma yollarından ayrıca ele almak gereklidir.Çünkü oy verme hem en yaygın kullanılan siyasal katılım yoludur hem de diğer siyasal katılmayollarından farklılaşabilmektedir.Kent ve köy yerleşimlerinde seçmen davranışının farklılaşması başlıca seçime katılma ve partitercihleri konularında olmaktadır. Seçime katılıp katılmama, parti tercihinin dayandığı sebepler, lideribeğenme düzeyi ve sebebi ile oy vermenin anlamı söz konusu iki yerleşimde farklı etkenlere bağlıolarak oluşmaktadır.Bu tez çalışması, konu ile ilgili daha önceden üretilmiş teorik kuramlara ve araştırmalara yervererek bunları Isparta kentinde yapılan örnekolay araştırması ile sınama ve elde edilen sonuçlarlazenginleştirme çabasındadır. Örnekolay araştırması, Isparta kenti ve köylerinde uygulanmıştır. Buaraştırma, örneklem sayısının nüfusa göre oranlı dağıtması ile yapılmıştır.Örnekolay araştırmasında elde edilen veriler göstermektedir ki, kentte ve köyde yaşayanseçmenler farklı çevresel algılamaların etkisiyle oy kullanmaktadırlar. Bu seçmenlerin gündemi izlemearaçları, nedenleri, içinde bulundukları koşulların sağladığı dünya görüşleri, siyasal sistemi ve siyasalpartileri anlamlandırmaları kentte ve köyde farklı olmaktadır. Köy seçmeni geleneksel hale gelenmuhafazakar sağ eğilimlere sahip olup bu eğilimleri temsil eden partilere yönelirken kent seçmeni dahafarklı siyasal görüşlere sahip olarak parti tercihini de çeşitlendirmektedir.Araştırma sonucunda ortaya çıkan çarpıcı bulgulardan biri de, milliyetçiliğin sadece bir siyasalgörüş olmanın ötesinde bireylerin kendilerini ifade ettikleri bir üst kimliğe dönüşmesidir. Siyasalyelpazenin neresinde olursa olsun her siyasal partinin seçmeni arasında önemli oranda siyasal görüşünümilliyetçi olarak tanımlayanlar bulunmaktadır. Milliyetçiliğin yanında muhafazakarlık ve muhafazakarpartiler köyde olduğu kadar kentte de önemli bir tabana sahip görünmektedir.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTURBAN AND RURAL SEPERATION IN THE FORMATION OF VOTER BEHAVIOURTHE CASE OF THE CITY OF ISPARTA AND IT?S VILLAGESHakan Mehmet KİRİŞSüleyman Demirel University, Department of Public AdministrationMaster Thesis, 170 pages, August 2005Supervising Professor: Assoc.Prof. Şaban SİTEMBÖLÜKBAŞIThe purpose of this thesis is to reveal the effects of urban and rural, the settlements havingdifferent socioeconomic, demographic and cultural opportunities, and the people living in thesesettlements on social behaviour which they show by espicially voting.In this study, how voter behaviourtakes shape by the effect of settlement conditions they are in is investigated.Used in the modern urban and traditional rural, ways of political participation, reasons forparticipating and choice of party and proportion for their usage are different To clarify the urban andrural participation level, mainly two theories each of which is in contradiction with the other can bementioned. While the first group put forward the idea that more and various political participation willbe seen in urban because of the opportunities of urban, the other one claim that the fast increase of thepopulation will reduce the sense of political activity and influence the political participation negatively.The voting behaviour of electors is required to deal separately from the other politicalparticipation manners. Not only because voting is the most widespread political participation mannerbut also because it might show different process from the other political participation manners.The differentiation of voter behaviour in the urban and rural settlements are mainly on thethemes of the choice of party and the participation to the election. The participation to election or not,the reasons for party choice, the level and the reason for admiration to the leader and the meaning ofvoting takes different shapes in these two settlements in question depending upon separate factors.By mentioning the theoretic theories and investigations produced beforehand about this topic,this thesis study strives to examine them with the the case study made through out Isparta and updatewith the obtained results Case study, which is made by distributing the number of model proportionallyaccording the population of the village and district, has been made in Isparta and it?s villages.The data derived from the case study shows that the voters living in urban and rural vote by theeffect of different environmental perceptions. These electors? tools and reasons to follow the media,point of world view, giving meaning to social system and political parties suppllied by the opportunitiesthey have, has been different in urban and rural. Rural electors have tendency to coservative right as atradition and turn towards the parties relevant to this tendencies, on the other hand, urban electors varythe party choices having more various political view.One of the most striking outcomes of the investigation is that beyond being a political view,nationalism turns into a higher identity by which the people express themselves. No matter where tobeen in political side, there exist individuals at a high rate among every social party?s electors whodescribe his/her political view as nationalist.. Beyond nationalism, conservativeness and conservativeparties are seemed to have a significiant base in urban as well as in rural.