Tedarik zinciri yönetiminde stratejik ittifak olarak üçüncü parti lojistik
Third party logistics as a strategic alliance in supply chain management
  1. Tez No: 188172
  2. Yazar: SONAY ZEKİ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL MURAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Stratejik İttifaklar, Üçüncü PartiLojistik, Lojistik, Müşteri Değeri, Supply chain management, strategic alliances, third partylogistics, logistics, customer value
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZETTEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDE STRATEJİK İTTİFAK OLARAKÜÇÜNCÜ PARTİ LOJİSTİKSonay Zeki AYDINSüleyman Demirel Üniversitesi İşletme Bölümü Doktora Tezi, 181 sayfa, Mart2005Danışman: Prof. Dr. Bilal M. ÖZGÜVENBu tezin amacı; üçüncü parti lojistik hizmeti sağlayan firmaların, birer stratejikittifak ortağı olarak tedarik zinciri içindeki işleyişini incelemektir. İşletmeler günümüzrekabet koşullarında tedarik zinciri içindeki diğer işletmeler ile güvene dayalı, uzun dönemliilişkiler kurmaktadır.İşletmeler günümüz çevresinde maliyetlerini düşürebilmek ve müşterilerinesundukları değeri artırabilmek için kendi iç süreçlerinde sürekli olarak iyileştirmeleryapmaktadırlar. Ancak yüksek oranlardaki rekabetçi işletme çevresinde bu işletme içigelişmeler yanında işletmelerin içinde bulundukları; doğa'dan başlayıp nihai müşteriye kadaruzanan tedarik zincirindeki işletmeler ile birlikte oluşturdukları ağlardaki iş süreçlerindeyapılan gelişmeler de çok önemli katkı sağlamaktadır. Günümüzde rekabet bireysel olarakişletmeler arasında değil işletmelerin içinde bulundukları ağlarda yaşanmaktadır. Dolayısıylaişletmelerin tedarik zincirleri başarılarında çok önemli rol oynamaktadır.İşletmelerin pazarda başarılı olmak için tedarikçileri, üreticileri, dağıtıcıları vemüşterileri ile kurdukları bu zincirde; işletmeler arasındaki ilişkiler stratejik öneme sahiptir.Bu ilişkilerin birer stratejik ittifak ilişkisi olarak görülmesi sonucunda ortaya çıkanavantajlar, nihai müşteriye sunulan değerin artması, maliyetlerin azalması, iş süreçleriningelişmesi, işletmelerin öğrenme kabiliyetlerinin artması, temel yetenekler üzerindeodaklanma, sunulan hizmetlerin sayısı ve kalitesinin artması, üretimde sağlanan esneklik vb.olarak sıralanabilir.Tedarik zincirinde bir stratejik ittifak olarak üçüncü parti lojistik işletmeleri lojistikhizmetlerine olan talebin artması sonucunda gelişmektedir. Yeni müşteri eğilimleri,globalleşme, müşteri odaklılık, lojistik fonksiyonuna olan talebin artması, JIT felsefesi, bilgive iletişim teknolojilerindeki gelişmeler üçüncü parti lojistik hizmeti sağlayan işletmelerinkapsamı ve sayısını artırmaktadır. Üçüncü parti lojistik işletmeleri tedarik zincirindeki temelüyelere kaynak, bilgi, varlık veya ekipman sağlayan, destekleyici üyelerdir. Tedarikzincirlerinin üçüncü parti lojistik hizmetlerinden sağlayacağı faydalar; temel yetenekler velojistik yönetimi üzerinde odaklanma, toplam performansın artırılması, global çözümlerbulma, yeni pazarlara girme imkanı, maliyetler, yatırımlar ve hizmetleri kontrol edebilme,müşteri tatmininin ve esnekliğin artırılması, ve maliyet etkili hizmet çözümleri bulabilmeolarak sıralanabilir.Sonuç olarak, üçüncü parti lojistik işletmeleri tedarik zincirinde stratejik ittifakilişkileri kurarak işletmenin ve tedarik zincirinin toplam performansını artırır ve değer katar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHIRD PARTY LOGISTICS AS A STRATEGIC ALLIANCE IN SUPPLYCHAIN MANAGEMENTSüleyman Demirel University, Department of Business, Ph.D, 181 pages, March2005Supervising Professor: Bilal M. ÖZGÜVENThe understanding of work is to survey the operations and relations of thirdparty logistics firms and services as a strategic alliance in supply chains. Recently,firms are associating long range relations that based on trust with the other membersin their supply chains.Firms, recently are making reengineering and reconstructing operations intheir internal processes to increase the value to their customers and to decrease thecosts. However, in a highly competitive environment, beside these operations firmsmust make improvements in their supply chains that begins from nature and goesthrough the end customer. Recently in business environment, the competition is notonly between the individual firms but also the Networks of the companies.Therefore, the supply chains of the firms has a critical role in their success.In supply chains, the relations which the firms are associate with theirsuppliers, producers and dealers has a strategic role in their market success. Thebenefits from these strategic alliance relations are adding customer value, decreasingcosts, improvements in work processes, new learning capabilities, focus on corecompetencies, improvements on the range and quality of the services and theflexibility of production etc.Third party logistics firms as a strategic alliance in supply chains aredeveloping as a result of increasing demand to logistics services. New trends ofcustomers, globalization, customer focus, JIT philosophy, the improvement ofinformation and communication technologies are also affecting the content and thenumber of third party logistics firms. 3PL firms are the supportive members thatsimply provide resources, knowledge, utilities or assets for the primary members ofthe supply chain. The benefits that supply chains can achieve from 3PL services areto concentrate on core competencies , capabilities and logistics management,improve overall performance, find global solutions, enable entry to mew markets,control costs, investments and services, improve customer satisfaction, improveflexibility and find more cost efficient service solutions.As a result, third party logistics adds value when it enhances the performanceof a company and supply chain by associating strategic alliance relations.