Transandantal meditasyon (içeriği, amacı, Türkiye'deki faaliyetleri)
The Contents, gools and in Turkey activities of transcendental meditation
- Tez No: 188195
- Danışmanlar: PROF.DR. EKREM SARIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Tarih, Religion, Philosophy, History
- Anahtar Kelimeler: Transcendental, Meditation, Transcendental Meditation, Maharishi Mahesh Yogi, Mantra
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
IVÖZETTRANSANDANTAL MEDİTASYONHacer ÇOBANSüleyman Demirel Üniversitesi, Felsefe ve Din Bilimleri BölümüYüksek Lisans Tezi, 89 sayfa, Ağustos 2005Danışman: Prof. Dr. Ekrem SARIKÇIOĞLUBiz bu araştırmada, ülkemizde son zamanlarda adını sıklıkla duyurmayabaşlayan, Transandantal Meditasyon derneğinin/grubunun nereden ve nasıl ortayaçıktığı, öğretisinin ne olduğu, ne tür faaliyetlerde bulunduğu ve taraftar profilinin negibi özellikler gösterdiği gibi hususları ortaya koymayı amaçladık.Bu çerçevede hazırladığımız araştırmamızın Giriş bölümünde Hinduizm'dengenel bir şekilde bahsettik. Bu bağlamda, Hindular için önemli ibadetlerden biri olanmeditasyonun ne anlama geldiği, nasıl yapıldığı ve faydaları gibi konular üzerindedurduk.Birinci bölümde, hem TM'nin kurucusu Maharishi Mahesh Yogi'den ve hemde onun öğretilerini dayandırdığı hocası Swami Brahmananda Saraswati'denbahsettik. Ayrıca, Maharishi'nin TM'yi nasıl kurduğu ve teşkilatlandırdığı konularıile TM'nin dünyadaki ve Türkiye'deki yayılma sürecini mercek altına aldık.İkinci bölümde, TM'nin temel inanç esaslarını inceledik ve bu inançlarınHinduizm'le olan ilişkisine de işaret ettik. Yine bu bölümde, ?Saf Varlık?la temaskurma yöntemi konusunda söylenenleri gözden geçirdik.Üçüncü bölümde, TM'nin öğretilme biçimini, mantra ile ilişkisini ve TM-Sidhi programını ele aldık. Bu çerçevede, bu grubun üyelerinin TM'nin aşırıgerginliğin insanlarda meydana getirdiği çöküşün izlerini gidererek, kişiye derin birdinlenme durumu sağladığı, bu tekniğin düzenli uygulanmasıyla öğrenmeyeteneğinin, algılama gücünün ve tepki zamanının geliştiği, TM'nin üretkenliği veyapılan işten hoşnut olmayı arttırdığı, yüksek tansiyonu indirdiği, astım durumlarınıdüzelttiği ve akıl hastalıklarının tedavisinde yararlı olduğu yönündeki iddialarını elealdık. Ayrıca, TM'ye yöneltilen eleştirileri zikrettik. Keza, TM ile ilgili yapılmış olanaraştırmalara da değindik.Sonuç bölümünde, TM derneğinin sadece meditasyon öğretmekle kalmadığı,aynı zamanda Hinduizm'in inanç esaslarını insanlara empoze ettiği ve böyleceHinduizm misyonerliği yaptığı yönündeki değerlendirmemizi belirttik.Bu araştırmamızın hem ülkemizde alanındaki boşluğu doldurmada ve hem debundan sonra bu konuda yapılacak diğer çalışmalara katkı sağlayacağınıdüşünüyoruz.Anahtar Kelimeler : Transandantal, Meditasyon, Transandantal Meditasyon,Maharishi Mahesh Yogi, Mantra
Özet (Çeviri)
VABSTRACTTRANSCENDENTAL MEDİTATİONHacer ÇOBANSüleyman Demirel University, Departman of Philosophy and ReligionMaster of Arts, 89 pages, August 2005Supervising Professor: Prof. Dr. Ekrem SARIKÇIOĞLUIn this research, we have aimed to discover and explain some matters like,how and from where Transandantal Meditation society, which has frequently begunto make its name publicly known in our country in these days, has been occured;what its tenet is; what kind of activities it has been doing and what kind of featuresits followers? profile has demonstarated.In the introduction part of our research, we have told about Hinduismgenerally. In this context, we have pointed on some matters like what meditation,which is one of the important worships for Hindus, means; how it is done and whatits benefits are.In the first part, we have told about Maharishi Mahesh Yogi, the founder ofTM, and also about his master Swami Brahmananda Saraswati to whom Maharishi isbased his tenets on. In addition, we investigated some topics like; how Maharishi hasfounded and organized TM, also, the process of TM?s propagation in the World andin Turkey.In the second part, we examined TM?s basic faith principles and we indicatedto the relationship between these beliefs and Hinduism. Again in this part, weexamined the information about the method of contacting with the ?Pure Being?.In the third part, we dealt with the teaching style of TM, its relation withmantra, and TM Sidhi program. In this context, we dealt with some claims of themembers of this society, that are about: TM?s support of a profound rest condition tothe individual by removing the effects of the depression that is resulted from an overtension; growing of the learning capacity, perception capability and reaction time byapplying this technique regularly; TM?s augmenting of the productivity and beingpleased from the work that is done; its reduction of high blood-pressure, andrecovering of asthma; and its beneficial act in the therapeutics of mental diseases. Inaddition, we mentioned the critiques to TM. Also, we referred to the researches aboutTM.In the conclusion part, we indicated our appraisal in the direction of TMsociety?s position that, it is not only teaching meditation but also is dictating the faithprinciples of Hinduism to people and thus, doing Hinduism missionary.We hope that our research will be beneficial for completing the gap in thisfield in our country and also it will contribute to the other studies that will be madeabout this topic in the future.