Kişilik oluşumunda dinin rolü
The role of religion in forming the personality
- Tez No: 188239
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAKİR GÖZÜTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Dini Kişilik, Benlik, Mizaç, Karakter, Fıtrat, Psikoloji, Sorumluluk, Personality, Religious personality, Self, Temperament, Character, Nature, Psychology, Responsibility
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
130ÖZETKİŞİLİK OLUŞUMUNDA DİNİN RÖLÜAKTO, AkifYüksek lisans, Din Eğitimi BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Şakir GÖZÜTOKEylül 2005, 124 sayfaKişilik Oluşumunda Dinin Rolü'nü araştıran bu tez, bir süreç olan kişilikoluşumuna dinin sağlayacağı etkiyi araştırmaya yöneliktir ve dört bölümden oluşur.I. Bölümde kişilik ve ilgili kavramlar dar ve geniş kullanımıyla ortaya konur. II.Bölümde Kişiliği Etkileyen Faktörler mevcut anlatımlara dayanarak çözümler. III.Bölümde Kişiliğin Oluşumuna Etki Eden bazı insani vasıflar üzerinde yoğunlaşılır vebu vasıflar dini argümanlarla temellendirilir. IV. Bölümde, Dini bir kişiliğin fizik-metafizik ve sosyal alanlardaki kazanımları ortaya konulur. Sonuçta dinin kişilikoluşumu üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu açıklık kazanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE OF RELIGION IN FORMING THE PERSONALITYAKTO, AkifMaster Degree, Department of Religious EducationAdvisor of Thesis: Assoce. Dr. Şakir GÖZÜTOKSeptember 2005, 124 PapesSearching the role of religion in forming the personality, this thesis has atendency to search the influence that religion provides in the formation ofpersonality which is a process and consists of four chapters. In the first chapter,personality and related concepts have been defined in their narrow and broadmeanings. In the second, factors which affect personality have been analysed byrelying on the existing narrations. In the third, some humanistic aspects affecting theformation of personality have been centered upon, and these characteristics havebeen structured with religious arguments. In the fourth, the gainings of a religiouspersonality in physical, meta-physical and social fields have been demonstarted. As aresult, it is clearly understood that religion has a significant influence on theformation of personality.