Kamu ve özel sektörde yönetici değerleri: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Manager values in public and private sector: Practice in banking sector
- Tez No: 188286
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Banking, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu ve özel sektör banka yöneticileri, değer ve tutumlar, kamu ve özel sektör banka yöneticilerin değer anlayışları, Bank managers on public and private sector, value and attitudes, value comprehensions of public and private bank sector managers.iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE YÖNET C DEĞERLER :Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama( CEMAL YEM )ÖZETDeğerler ve tutumlar bir toplumun üyelerini bir arada tutan, bireylerinçevresindeki unsurlara bakış açısını şekillendiren en etkin kültür unsurlarıdır. Değerler,ulaşılması mümkün olandan çok ulaşılma arzusu duyulan idealleri temsil eden bilişselbir yapıdır. Bu bağlamda, kişinin yaşadığı kültür, değer anlayışının şekillenmesindebirincil etmendir. Buradan hareketle ulusal kültür ve değer modelleri geliştirilmiştir. Sondönemlerde çok fazla tercih edilen Schwartz'ın evrensel değer ölçeği, bu çalışmadakullanılmıştır. Araştırmada temel hedef, kamu ve özel sektör banka yöneticilerinindeğer yargıları açısından, farklılıklarını ve benzerliklerini belirlemektir. Bu anlamda,kamu ve özel sektör banka yöneticilerinin değer anlayışları açısından farklılıklargösterdikleri ve bu farklılaşmanın yöneticilerin verdikleri kararları, uyguladıkları yönetimpolitikalarını etkilediği düşünülmektedir. Özellikle, bu konuda araştırma yapan uzmankişilerin ortak düşündüğü temel nokta; kamusal alanda yönetimin son derece katı birmevzuata dayanmasıdır. Dolayısıyla, kamu örgütlerinde liderlik ve yöneticiliğe ilişkinuygulamalar yasal altyapı tarafından belirlenmiş kesin ve sınırları çizilmiş, sadece yasalorganlar tarafından çok az ölçüde yorumlanıp, esnekleştirilebilen kurallar çerçevesindeyürümektedir. Buradan yola çıkarak, bu çalışmada farklı sektörlerdeki bankayöneticilerinin, değer ve tutumlarının hangi ana boyutlarda gruplandığı ve aralarındahangi benzerlik ve farklılıklar olduğu incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
MANAGER VALUES IN PUBLIC AND PRIVATE SECTOR:Practice in Banking Sector( CEMAL YEM )ABSTRACTValues and attitudes are the most active components which hold togethermembers of society, shape view point of people in the components of their enviroment.Values are a cognitive structure which represent ideals that are much more desire ofaccess than easy of access. In this context, culture which individual lives inside isprimary factor in taking on a shape of value comprehension. In this way, nationalculture and value models had been developed. Recently so much preferentialUniversal value scale of Schwartz was used in this study. In this survey basic aim is todetermine differences and similarity value comprehensions of public and private banksector managers. In this way, it is thought that public and private bank sector managersare different and this difference effect their decisions and their carrying outmanagement policy. Especially, common thought among experts studying this matter isin public sector management legislation is very rigid. Because of this matter, lidershipand managership relating to practices process in rules which have been designated bylegislation substructure and have been commented by legal agency are processing. Onthis occount in this study to determine that which basic point values and attitudes aregrouping and which differences and smilarity value comprehensions are in differentsector managers.