Kırımçak Türkçesi grameri
Krymchak Turkish grammer
  1. Tez No: 188319
  2. Yazar: NESRİN GÜLLÜDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHAT ÜSTÜNER, Y.DOÇ.DR. İSMAİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kırımçak Türkçesi, Kırımçaklar, Krymchaks Turkish, Krymchaks
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 685
Özet
3DOKTORA TEZİKIRIMÇAK TÜRKÇESİ GRAMERİNESRİN GÜLLÜDAĞT.C.FIRAT ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜESKİ TÜRK DİLİ ANABİLİM DALIELAZIĞ 2005, SAYFA XXVIV + 658Bu çalışma çoğunluğu Kırım, Rusya, İsrail, Filistin, Amerika, Almanya, veArjantin'de yaşayan Kırımçak Türkleri hakkındadır. Giriş kısmında Kırımçakların tarihi,yaşadıkları coğrafya, adet ve inanışları, eğitim durumları ve dilleri hakkında bilgi verilmiştir.Ardından Kırımçak Türkçesinin gramer özellikleri mevcut metinlerden hareketle üç bölümhalinde incelenmiştir.Birinci bölümde ses (fonetik), ikinci bölümde şekil bilgisi (morfoloji) hususiyetleri elealınmıştır. Üçüncü bölümde ise Kırımçak Türkçesinin (sentaks) sözdizimi incelenmiştir.Gramer özellikleri açıklanırken yararlanılan metinler, Latin harflerine aktarılmış olarak,çalışmamızın sonunda verilmiştir. Metinlerin anlaşılmasında kolaylık sağlamak için bir desözlük eklenmiştir.Böylece Kırımçaklar ve Kırımçak Türkçesi hakkında ilk kez akademik bir çalışmayapılmıştır.
Özet (Çeviri)
4SUMMARYA DOCTORATE THESİSKRYMCHAK TURKISH GRAMMARNESRİN GÜLLÜDAĞT.C.FIRAT UNIVERSITYTHE ENSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESTHE DEPARTMENT OF OLD OLD TURKISH LANGUAGEELAZIĞ 2005, PAGE XXVIV + 658This study is about Krymchak turkısh people who live in the Crimea, Russia, Israel,Palestine, America, Germany, ve Argentina. The knowledge respected to history, geograficalsection, education level, custom, blief and language properties of Krymchak turkish people isgiven in the preface section. After preface section, the gramer of spoken Krymchak turkısh inthe Krymchak people is examined ınrespect of present text.The phonetics in the first section, the morphology in the second section and the sentaxin the third sectıon are taken up. The texts wrıten with latin letters are used for explanation ofgramer properties in the last section. And also a dictionary is added for getting easiness aboutunderstanding of texts.At last, an academic study is presented about Krymchak turkısh people and theirlanguage.