Bingöl masalları (inceleme-metin)
Bingöl folktales (examination-text)
  1. Tez No: 188320
  2. Yazar: OKAN ALAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESMA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, folklor, halk edebiyatı, masal, Bingöl masalları, culture, folklore, folkliterature, folktales, Bingöl folktales
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANSBİNGÖL MASALLARI (İNCELEME-METİN)OKAN ALAYT.C.FIRAT ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI2005, Sayfa: XIV+290Bir millet, kendine mahsus kültürle ve onu oluşturan değerlerle şekillenerekhayat bulur. Bu değerler; o millete ait dil, din, inanç, felsefe, folklor, gelenek vegörenekler gibi en önemli zenginliklerden oluşur. Geçmişi bugüne, bugünü de geleceğetaşıyan bu zenginlikler korunup, yaşatıldığı müddetçe, kültür de yaşar, dolayısıyla okültürle hayat bulan millet de yaşar. Çünkü bir milletin varlığının sürdürülebilmesi vebenliğinin korunabilmesi, kültürel değerlerle mümkün olabilmektedir.Bu düşünce ve duyarlılıkla hazırladığımız çalışmada, folklor ve halk edebiyatıaçısından oldukça önem arz eden masal konusunda değerlendirmelerde bulunarak,Bingöl masalları hakkında inceleme ve metin çalışmasında bulunduk.Çalışmamızı; masalların derlenmesi, yazıya geçirilmesi ve metinlerin bilimselbir metotla incelenmesi esasına dayandırarak oluşturduk. ?Giriş? kısmında, masalıntanımları, genel özellikleri, masal üzerine yapılan çalışmalar; Birinci Bölümde; Bingölmasallarının derlenme şekli; İkinci Bölümde, Bingöl masallarının tip/konu tasnifibelirlenerek, Aarne-Thompson ve Eberhard-Boratav kataloglarındaki numaraları ilemotif sıraları tespit edilmiştir. Üçüncü Bölümde, masallardaki motiflerin benzerlerini,Motif Index of Folk- Literature'a göre bularak araştırırken; Dördüncü Bölümde isemasalların formel yapısını inceledik. Beşinci Bölümde, derlediğimiz masal metinlerini;çalışmamızın son kısmında ise ?Kaynak Şahıslar Hakkında Bilgiler? ve?Bibliyografya?ya yer verdik. Böylece, Bingöl masallarının folklor içerisindeki yerinideğerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMASTERS THESISBİNGÖL FOLKTALES (EXAMINATION-TEXT)OKAN ALAYUNIVERSTY OF FIRATTHE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEAND POSTGRADUATE STUDY IN TURKISH PUBLIC LITERATURE2005, Page: XIV+290A nation live with it?s own culture and composed of with the values it takesshape. These values; are the richnesses composed of the language, the religion, thebelief, folks, tradition and folklore being to that nation. These richnesses which carrypast to today, today to future as soon as are protected, enlived, culture will live and sothe nation which takes life from that culture will live too. Because, the continuing of anation and protection of it?s charecter is only possible by it?s cultural values.In the study we prepared by this thought and sense we tried to give informationgenerally about folktale which is very important in the perspective of folklore and folkliterature and specially about Bingöl folk tales.We prepared our study backed up to the base of compiling folktales, registeringthem and by scientific methods examination of texts. At the beginning description offolktales, general specialities of folktales, studies have been done on folktales; ın thefirst part type of compiling Bingöl?s folktales; ın the second part, by indicatingtype/subject of category we found the motive lines and numbers ın the Aarne-Thompson and Eberhard-Boratave catologues. In the third part, as soon as weinvestigate the similiar motive in the folktales; ın the fourth part we examined theformal structure. In the fifth part, we told the folktales we compiled, at the end of studywe give ?Bibliografhy? and ?Information about source persons?. So, we tried toappreciate Bingöl?s folktales among folklore.