Performance analysis of single structural break test with an empirical study on efficient market hypothesis
Tekli yapısal kırılma testinin verimli piyasa hipotezi üzerindeki ampirik çalışma ile performans analizi
  1. Tez No: 188425
  2. Yazar: İZZET YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Structural Break, Sequential F Test, Efficient Market Hypothesis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tezde tekli yapısal kırılma testinin performansı incelenmiştir. Tekli yapısal kırılmatesti olarak, diğer tekli yapısal kırılma testlerine üstünlüğü kanıtlandığı için, ardışık Ftesti seçilmiştir. Monte Carlo simulasyonları yapılarak çeşitli senaryolar hazırlanmış, vebu senaryolarda testin kırılma noktasını ve parametreleri tahmin etmesine, boş hipotezikabul veya red etmesine göre performansı incelenmiştir. Testin tüm durumlarda küçükörnekleme önyargısı gözlemlenmiştir. Test, büyük örneklemelerde parametreleri doğrutahmin ederken, küçük örneklemelerde düşük veya fazla tahmin etmiştir. Yapısal kırılmatestinin diğer bir genel sorunu ise ortak boş hipotezlerin sınanmasıdır. Test ortak boşhipotezi red ederken, hangi hipotezi red ettiğini belirtmemektedir. Bu yüzden buçalışmada hangi hipotezin red edildiğini belirlemek için parametrelerin t istatistiklerikullanılmıştır. Monte Carlo simulasyonları sonucundaki bulgularımızın anlamlılığınıincelemek için kırılma testi, gerçek hayattan alınmış olan SP&500 borsa verileriüzerinde uygulanmış ve verimli piyasa hipotezi incelenmiştir. Ardışık F testi sonuçları,verimli piyasa hipotezine karşı kanıtlar göstermiştir.Anahatar Kelimeler: Yapısal Kırılma, Ardışık F Testi, Verimli Piyasa Hipotezi
Özet (Çeviri)
In this thesis, performance of the single structural break tests is examined. Since ithas proved superiority of Sequential F test on other single break tests, it is chosen assingle break test. Monte Carlo simulation is run for different scenarios and performancesof the test with respect to estimating break points, and parameters, and rejecting oraccepting the joint null hypothesis is observed. For all cases small sample bias isobserved. The test estimates parameters correctly for large samples but for small samplesit underestimates or overestimates parameters. Another common problem is about jointnull hypothesis. When test rejects the joint null, it doesn?t identify which of the jointhypothesis is rejected. Therefore in this study, we utilize the t-statistic of the parametersto determine the individual hypothesis rejected. In addition to these common problemswe illustrate other scenario specific problems in this study. We examine the implicationsof our Monte Carlo findings by applying the break test to real life data and investigate theefficient market hypothesis using stock market data on SP&500. Application of thesequential F test shows evidence against the efficient market hypothesis.