Two essays on the link between inflation uncertainty and interest rates and effect of foreign income on economic performance of a small-open economy
Enflasyon belirsizliği ile faiz oranları arasındaki ilişki hakkındaki iki çalışma ve dış ülkelerin gelirlerinin küçük ve açık ülke ekonomisi üzerine etkileri
  1. Tez No: 188424
  2. Yazar: ZÜBEYİR KILINÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT ÖZLALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz Oranları, Enflasyon Belirsizli i, GARCH, KalmanFiltre, Uluslararası Geçi, Küçük-Açık Ekonomi, YapısalVAR, Interest Rates, Inflation Uncertainty, GARCH, Kalman Filter, International Transmission, Small-Open Economy, StructuralVAR
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETENFLASYON BEL RS ZL LE FA Z ORANLARI ARASINDAK L KHAKKINDA K ÇALI MA VE DI ÜLKELER N GEL RLER N N KÜÇÜK VEAÇIK ÜLKE EKONOM S ÜZER NE ETK LERKılınç, ZübeyirYüksek Lisans, ktisat BölümüTez Danı manı: Yrd. Doç. Dr. Ümit ÖzlaleHaziran, 2005Bu çalı ma, enflasyon belirsizli i ile faiz oranları arasındaki ili ki üzerineyazılmı iki bölümle birlikte yabancı ülkelerin gelir düzeylerindeki de i melerinküçük ve açık bir ülke ekonomisi de i kenleri üzerindeki etkilerini inceleyen birbölümü içermektedir. Ekonomi literatüründe faiz oranları ile enflasyon belirsizli iarasındaki ili kinin yönü hakkında kesin bir sonuç bulunmamaktadır. Bu çalı manınikinci bölümünde, bu belirsizli in sebebinin enflasyon belirsizli inin çe itlikaynaklardan gelmesi nedeniyle gerçekle ti i baz alınmı ve farklı enflasyonbelirsizliklerinin faiz oranları üzerindeki etkileri ara tırılmı tır. Üç tip enflasyonbelirsizli i tanımlanmı tır: Öngörülemeyen enflasyon belirsizli i, yapısal enflasyonbelirsizli i ve uzun vade enflasyon belirsizli i. Bu belirsizlikler, zamana ba lıde i ken parametrelere GARCH spesifikasyonu uygulanarak türetilmi lerdir. Sonuçolarak da öngörülemeyen enflasyon belirsizli i ile faiz oranlarını arasında pozitif,yapısal enflasyon belirsizli i ile faiz oranları arasında negatif bir ili ki oldu ugösterilmi tir. Ayrıca bu iki belirsizli in özellikle enflasyon hedeflemesi yapılandönemde kısa dönem faiz oranlarını büyük oranda açıkladı ı tespit edilmi tir.Ancak, bu dönem içerisinde öngörülemeyen enflasyon belirsizli i, faiz oranlarınınegatif yönde etkilerken, yapısal enflasyon belirsizli inin pozitif yönde etkiledi isonucuna varılmı tır. Bu sonuç da enflasyon hedeflemesinin genel karakterineuygundur. Son olarak da uzun vade enflasyon belirsizli inin faiz oranları üzerindekietkisi konusunda kesin bir sonuca varılamamı tır. Çalı manın üçüncü bölümündeise, ikinci bölümde kullanılan metodoloji sonucu türetilen üç tip enflasyonbelirsizli inin faiz aralı ı üzerine etkileri incelenmi tir. Sonuç olarak ise yapısal veuzun vade enflasyon belirsizliklerinin faiz aralı ını artırdı ı bulunup,öngörülemeyen enflasyon belirsizli inin etkileri hakkında ise kesin bir sonucavarılamamı tır. Bu çalı manın son bölümünde ise dı ülkelerin gelir düzeylerindekide i melerin küçük ve açık bir ülkenin ekonomi parametrelerini nasıl etkiledi iara tırılmı tır. Bunu yaparken, yerel ülkenin öngörülemeyen cevap fonksiyonlarıve bu fonksiyonların güven aralıkları hesaplanmı tır. Yerel ülke olarak Türkiyeseçilmi Almanya, Amerika gelir endeksleri ile Geli mi Ülkeler gelir endeksi isedı ülke ekonomi gelirine yakla ım olarak kullanılmı tır. Yapılan hesaplamalarsonucunda ise dı ülkeye verilen pozitif bir okun yerel ülke ekonomisini pozitifyönde etkiledi i, bu ülkedeki enflasyon oranını artırdı ını ve döviz fiyatlarınıartırdı ı bulunmu tur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTWO ESSAYS ON THE LINK BETWEEN INFLATION UNCERTAINTY ANDINTEREST RATES AND EFFECT OF FOREIGN INCOME ON ECONOMICPERFORMANCE OF A SMALL-OPEN ECONOMYKılınç, ZübeyirMaster of EconomicsSupervisor: Asst. Prof. Ümit ÖzlaleJune, 2005This study includes two studies on the relationship between inflationuncertainty and interest rates and examines the effects of foreign income oneconomic performance of a small open economy. In the literature, there is noconsensus about the direction of the effects of inflation uncertainty on interest rates.The second chapter of this study states that such a result may stem fromdifferentiation in the sources of the uncertainties and analyzes the effects ofdifferent types of inflation uncertainty on a set of interest rates for the UK withininterest rate rule framework. Three types of inflation uncertainties-impulseuncertainty, structural uncertainty and steady-state uncertainty-are derived byusing a time-varying parameter model with a Generalized AutoregressiveConditional Heteroskedasticity specification. It is shown that the impulseuncertainty is positively and the structural uncertainty is negatively correlated withthe interest rates. Moreover, these two uncertainties are important to explain short-term interest rates for the period of inflation targeting era. However, this time, theimpulse uncertainty is negatively and the structural uncertainty is positivelycorrelated with the overnight interbank interest rates, which is consistent with thegeneral characteristic of the inflation targeting regimes. The evidence concerningthe effect of the steady state inflation uncertainty on interest rates is not conclusive.The third chapter uses the same methodology of the second chapter and calculatesthe effects of those three types of inflation uncertainties on interest rate spreads. It isfound that both the structural and steady-state inflation uncertainties increaseinterest rate spreads, while the empirical evidence for the impulse uncertainty is notconclusive. Finally, the last chapter examines how the changes in a large foreigneconomy affect the economic performance of a small country. It finds the values ofeffects by calculating impulse response functions of the domestic economy andconfidence intervals for those functions. Turkey is chosen as the domestic economyand Germany, the US, and the industrial countries are used as proxies for the largeeconomy. The results state that a positive shock in the foreign economy positivelyaffects domestic economy, increases the inflation rates, and appreciates the realexchange rate.