Consumption of counterfeit designer Brands: Reasons, practices, consequences
Taklit, 'tasarım marka' tüketimi: Sebepler, uygulamalar, sonuçlar
- Tez No: 188426
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Taklit, sembolik tüketim, fiyat adaleti, sosyal risk, post-modernite, utanma, sosyal endişe, sosyete pazarı, özsunum, mazeret, maddiyatçılık, sahicilik, arzu, örnekgruplar, tasarım markaları, etik tüketim, öykünme.v, Counterfeit, symbolic consumption, price fairness, postmodernism, social risk, sosyete bazaar, embarrassment, social anxiety, self presentation, justification, materialism, authenticity, desire, reference groups, emulation, designer brands, ethical consumption.iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZETTAKLİT `TASARIM MARKA' TÜKETİMİ: SEBEPLER, UYGULAMALAR,SONUÇLARAli Utku AkkoçMaster, İşletme FakültesiTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet EkiciEylül 2005Bu tezde, çeşitli kaynaklarca Türkiye'de yaygınlığı vurgulanan taklit `tasarım marka' (giysi)tüketiminin sebepleri, tüketim uygulamaları ve sonuçlarını araştırılmıştır. Çalışma, kalitatifaraştırma methodları kullanılarak dokuzu hem taklit hem sahici ürün kullanan yirmikatılımcıyla, yüzyüze mülakatlar yapılarak gerçekleştirilmiştir. Yalnızca sahici ürün kullananüç tüketici de örnekleme dahil edilmiştir. Çalışmanın sonuçları tüketicilerin taklit `tasarımmarka' giysileri sadece ekonomik değil öykünme, örnek grup etkisi, deneysel tecrübe,nostaljik cazibe ve hakiki ürünlerin haksız fiyat uygulamaları yüzünden de tercih ettiklerinigöstermektedir. Sosyal endişe ve utanç duygusundan kaçınmak amacıyla taklit ürünkullandıklarını yalnızca kendilerine yakın gördükleri kişilerle paylaşmaktadırlar. Sonuç olaraktüketiciler yabancı bir kimliği bu tüketim uygulamalarıyla içselleştirebilmektedir. Tüketicininarzuları doğrultusunda sadece hayal ve gerçek değil, hakiki ve taklit kavramları da iç içegeçebilmektedir. Adil fiyatlandırma, sembolik tüketim, post-modernite ve taklit ürünlerüzerine yapılmış diğer akademik araştırmalara da katkı yapan çalışma gelecekte yapılacakaraştırmalara dair öneriler tartışılarak son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCONSUMPTION OF COUNTERFEIT DESIGNER BRANDS: REASONS,PRACTICES AND CONSEQUENCESAli Utku AkkoçMSc. Department of ManagementSupervisor: Asist. Prof. Dr. Ahmet EkiciSeptember 2005This thesis examines the consumption reasons, practices and consequences of non-deceptivecounterfeit designer brand clothing, which has been becoming rampant in Turkey as stressedby diverse resources. Utilizing qualitative research methods, the study was conducted throughinterviewing twenty counterfeit designer brand consumers nine of which additionallypossessed the authentic items. Three consumers who solely consume the authentic items werealso included in the sample. Findings suggest that consumers prefer counterfeit designer brandclothing not only for economic reasons, but also for symbolic reasons such as ardent desire,reference group influence, experiential fulfillment, nostalgic appeal as well as perceivablyunfair prices of authentic items. Consumers selectively display the counterfeit items andselectively disclose information about their consumption to avoid social anxiety andembarrassment. As a consequence, consumers authenticate an otherwise strange identitythrough such consumption practices. Not only can fantasy and real commingle, but also theconcepts fake and authentic can mesh through a process of authentication as determined bythe desires of the consumer. The study has implications for the literature on counterfeitconsumption, price fairness, symbolic consumption as well as postmodernism and concludeswith a discussion of opportunities for future research.iii