Lise 1 kimya dersinde yapılandırmacı yaklaşıma dayalı bir programın ögrenci basarısına etkisi
The Effect of a programme on students' success, which is based on constructivist theory in chemistry class 1. of high school
  1. Tez No: 188463
  2. Yazar: EZLAM SUSAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜRBÜZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Ortaöğretim, Kimya Dersi, PeriyodikCetvelIV, Constructivism, Secondary Education, Chemistry, Periodic TableV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Lise 1 Kimya Dersinde Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı Bir ProgramınÖğrenci Başarısına EtkisiYüksek Lisans Tezi, Ezlam SUSAM, nönü Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, Haziran 2006ÖzetBu araştırmanın amacı, lise 1 Kimya dersinde yapılandırmacı yaklaşımadayalı bir programın öğrenci başarısına etkisini belirlemektir. Araştırmanın çalışmagrubu Malatya Anadolu Lisesi 1. sınıfta öğrenim gören toplam 60 öğrencidenoluşmaktadır.Araştırmada deney ve kontrol gruplu ön-test, son-test deseni kullanılmıştır.Önceden madde analizi yapılan ve güvenilirliği belirlenen 30 soruluk başarı testi ön-test olarak öğrencilere uygulanmıştır. Deneysel değişken olan yapılandırmacıyaklaşıma dayalı olarak oluşturulan program ile geleneksel öğretim yaklaşımınadayalı olarak oluşturulan program çerçevesinde haftada iki ders saati (2 x 45 dk.)olmak üzere toplam 4 hafta süreyle lise 1 kimya dersi periyodik cetvel konusu deneyve kontrol gruplarında işlenmiştir. Deneysel sürecin sonunda öğrencilere son-testuygulanmıştır. Ön-test ve son-test sonuçlarının istatistiksel analizi Windows SPSS11,5 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsızgruplar için t- testi kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda deneysel değişken olan lise 1 kimya dersindeyapılandırmacı yaklaşıma dayalı bir programın öğrenci başarısı üzerinde 0,05düzeyinde istatistiksel açıdan manidar bir fark yarattığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of A Programme On Students? Success, Which Is Based OnConstructivist Theory In Chemistry Class 1. of High SchoolPost Graduate Thesis, Ezlam SUSAM, Inonu University, Institute ofSocial Sciences, June 2006.AbstractThe aim of this study is to define the effect of a constructivist theory onstudents? success in chemistry class. Participants in the group are composed of 60students studying in the 1st class of Anatolian High School, Malatya.Control and experimental group pre-test, post-test design was used in thisstudy. An achievement test with 30 questions the reliability and item analysis ofwhich was made before was practised. In the frame of experimental variableconstructivist theory programme and traditional curriculum contains a two hour-lesson (2 x 45 mins.) a week total four weeks periodic table was delivered to controland experimental groups. At the end of experimental process, the post-test waspractised on students. The statistical analysis of pre-test and post-test results wasmade with Windows SPSS 11,5 packet programme. For the solutions of datadependent and independent groups, ?t? test was used.As a result of analyses, it was found that a significant difference based onconstructivist programme in terms of statistical had an effect of 0,05 on students?success.