T. C.İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek okulunda yabancı dil öğretiminde (İngilizce) çevirinin aktif bir öğretim yöntemi olarak kullanılması
Using translation as an active instruction Method in Teaching Foreign Language (English) in Battalgazi vocational School at Inonu University
- Tez No: 188462
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL DURUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Mütercim-Tercümanlık, Linguistics, Education and Training, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: ngilizce öğretimi, Çeviri, Bilişsel alan, Yüksek ÖğretimIV, Teaching English, Translation, Cognitive domain, Higher educationV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
nönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulunda Yabancı DilÖğretiminde ( ngilizce) Çevirinin Aktif Bir Öğretim Yöntemi OlarakKullanılmasıYüksek Lisans Tezi, Süleyman Nihat ŞAD, nönü Üniversitesi SosyalBilimler Enstitüsü, Mayıs 2006.ÖzetBu çalışmanın amacı çevirinin aktif bir öğretim yöntemi olarak kullanılmasınınMalatya nönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulunda okuyan öğrencilerinyabancı dil ( ngilizce) öğrenimine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu2005-2006 akadamik yılında Malatya nönü Üniversitesi Battalgazi Meslek YüksekOkulu Bahçe Ziraati, Basın Yayıncılık, Seracılık ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği veYerel Yönetimler bölümlerine devam eden toplam 100 öğrenciden oluşmaktadır.Çalışmada, deney ve kontrol gruplu öntest sontest deseni kullanılmıştır.Öntest-sontest formu olarak öğrencilere 30 sorudan oluşan bir başarı testiverilmiştir. Haftada iki ders saati (2 x 45 dk.) olmak üzere toplam iki hafta boyuncasüren deneysel sürecin ardından verilen sontest formundan elde edilen puanlar SPSS13.0 Windows paket programı yardımıyla bağımsız gruplarda ve eşleştirilmişgruplarda t-testi analizine tabi tutulmuştur. Deneysel değişken olan çevirininetkisinin manidarlığı 0.05 düzeyinde sorgulanmıştır.Yapılan t-testi sonucunda deneysel değişken olan çevirinin öğrenci başarısıüzerinde 0.05 düzeyinde istatistiksel açıdan manidar bir fark yarattığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Using Translation as an Active Instruction Method in Teaching ForeignLanguage (English) in Battalgazi Vocational School at Inonu UniversityPost Graduate Thesis, Süleyman Nihat ŞAD, Inonu University, Instituteof Social Sciences, May 2006.AbstractThis study aims to analyze the effect of using translation as an active method ofinstruction on the foreign language (English) learning performance of the studentsattending Battalgazi Vocational School at nönü University in Malatya. The subjectsof this study are 100 students attending the departments of Gardening, Pressing andPublishing, Greenhouse and Ornamental Plants Agriculture, and LocalAdministrations in Battalgazi Vocational School at nönü University in Malatyaduring the academic year of 2005-2006.Pre-test/Post-test control and experiment group design was used in this study.The students are given a test with 30 questions as the pre-test/post-test form.Following the experimental process lasting for two weeks each having two lessons (2x 45 mins.), the post-test form was given to the participants. And the scores from thepost-test were analyzed using indipendent samples t-test and paired-samples t-testwith the help of SPSS 13.0 Windows software program. The significance of theeffect of translation which is the experimental variable was tested at 0.05 probabiltylevel.As a result of the t-test, it was found out that translation has a statisticallysignificant effect on students? success at 0.05 probability level.