A Study on political economy of peripheral and advenced capitalism: A simultaneous transformation with different results in the post-1980 United States, United Kingdom and Turkey
Çevre ve gelişme kapitalizmin ekonomik politiği üzerine bir çalışma: Amerika Birleşik Devleri'ndeki, Birleşik Krallık'taki ve Türkiye'deki 1980 sonrası eşzamanlı dönüşümün farklı sonuçları
  1. Tez No: 188473
  2. Yazar: KEREM OZAN KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT CİZRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Tarih, Economics, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Türkiye, neo-liberalizm, Political economy, the United States, the United Kingdom, Turkey, neo-liberalism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETÇevre ve Gelişmiş Kapitalizmin Ekonomi Politiği Üzerine Bir Çalışma: Amerika BirleşikDevletleri'ndeki, Birleşik Krallık'taki ve Türkiye'deki 1980 Sonrası Eşzamanlı DönüşümünFarklı SonuçlarıKalkan, Kerem OzanYüksek Lisans, Siyaset Bilimi BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit CizreHaziran 2005Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Birleşik Krallık'ta ve Türkiye'de 1980sonrası yaşanan neo-liberal dönüşüm üzerine odaklanmıştır. Bu ülkeler, Ronald Reagan,Margaret Thatcher ve Turgut Özal yönetimleri altında neo-liberal politikaların uygulamasınaeşzamanlı olarak başlamıştır. Refah devleti uygulamalarını neo-liberal politikalarıylamukayese eden bir ekonomi politik görüş geliştirdim. Reel GSY H, enflasyon oranları, reelfaiz hadleri ve reel ücretler gibi dört ana makroiktisadi göstergelerin analiz edilmesindensonra, bu neo-liberal politikaların gelişmiş kapitalist ülkelerde, Amerika Birleşik Devletleri veBirleşik Krallık gibi, çevre ülkelere nazaran, Türkiye gibi, daha farklı sonuçlar ortayakoyduğunu görüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA Study on Political Economy of Peripheral and Advanced Capitalism:A Simultaneous Transformation with Different Results in the post-1980 United States,United Kingdom and TurkeyKalkan, Kerem OzanM.A, Department of Political ScienceSupervisor: Prof. Dr. Ümit CizreJune 2005This thesis focuses on the post-1980 neo-liberal transformation experienced in theUnited States, the United Kingdom and Turkey. These are the countries which started toimplement neo-liberal policies simultaneously under Ronald Reagan, Margaret Thatcher andTurgut Özal administrations. I developed a political economy outlook on these countries insuch a fashion that compares welfare state implementations to neo-liberal policies. Afterhaving analyzed four main macroeconomic indicators which are real GDP growth, inflationrates, real interest rates and real wage rates in three countries, we see that the outcomes of thetransformation were sharply different in the advanced capitalist countries, namely the UnitedStates and the United Kingdom, from those of in peripheral countries like Turkey.