Conceptualizing the definition of terrorism in light of the development in the fields of academics, history and legislation
Akademik, tarihsel ve hukuksal gelişmelerin ışığında terörizm tanımlarının irdelenmesi
- Tez No: 188474
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN ÖZBUDUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Teröristler, Gerilla Savaşı, Terörün Tarihi Gelişimi, Hukuk ve Terör, Organize Suç, Devlet Terörüvi, Terrorism, Terrorists, Guerilla Warfare, Terror History, Legitimacy andTerror, Organized Crime, State Terrorism.ivv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETAKADEM K, TAR HSEL VE HUKUKSAL GEL ŞMELER N IŞIĞINDATERÖR ZM TANIMLARININ RDELENMESSözübir, UfukYüksek Lisans, Siyaset Bilimi BölümüTez Yöneticisi: Prof. Ergun ÖZBUDUNEylül, 2005Bu tezde cevaplandırılmak istenen temel soru şudur: Tarihsel ve hukuksal bir bakış açısıkullanılarak; Dünya toplumlarının üzerinde uzlaşabileceği bir terör tanımına ulaşmanınherhangi bir yolu varmıdır? Farklı bölgelerde yaşayan milletlerin terör olgusunabakışındaki farklılıklar ve çeşitli hassasiyetlerinden dolayı, terörün tanımlanmasıprobleminin çözümü, önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Dünyadateröristlerin yapısı, güdüleri, amaçları, bu amaçlara ulaşabilmek için kullandığı yollarhalen tartışma konusudur. Diğer taraftan, teröristler de artık tarihsel ve hukuksalkaynaklara ulaşabilmek için gerekli imkan ve kabiliyete sahiptirler; bu sebepten onlarında halkı karşılarına almadan, daha ölümcül bir hale gelmeyi öğrenebilmeleri için birçokseçenekleri olduğu düşünülebilir.Terörle etkili olarak savaşabilmek için, öncelikle düşmanın kim olduğunubelirlemek gerekmektedir. Bu tezde, bu soru işlenmiş ve bir çözüm yolu ortaya konmayaçalışılmıştır. Konunun anlaşılmasına yardımcı olmak için, tarihteki terör olaylarınınvperde arkası ve ulusal ve uluslarası toplumu ilgilendiren terör yasaları hakkında kısacabilgiler verilmiştir. Bu yapılırken, konunun yanlış anlaşılmasına ve tehlikeli bir şekildedaraltılmasına yol açabilecek kesin ve tam bir terör tanımından kaçınılmış, bunun yerineyeterli bir terör tanımı yapabilmek için gerekli olan önkoşullar açıklanmaya çalışılmıştır.Bu, teröristleri organize suç örgütleri mensuplarından ve gerilla savaşçılarındanayırabilmek için önemlidir. Bu tezde, gerilla faaliyetlerinin amaçları ve metodları, ayrıcateröristlerle ortak noktaları ve farklılıkları analiz edilmiş ve açıklanmıştır. Ayrıca,yardımcı bir bölüm olarak, 1973-2003 arasında dünyada gerçekleşen terör olaylarıhakkındaki istatistiki bilgiler de bu teze dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCONCEPTUALIZING THE DEFINITION OF TERRORISM IN LIGHT OF THEDEVELOPMENTS IN THE FIELDS OF ACADEMICS, HISTORY ANDLEGISLATIONSözübir, UfukM.A., Department of Political ScienceSupervisor: Prof. Ergun ÖZBUDUNSeptember, 2005The basic question to be answered in this thesis is: Is there a way to reach a consensusabout a generally accepted definition of terrorism by using the perspectives of historyand legitimacy in the World Community? The solution to the problem about thedefinition of terrorism is an important question because of the sensitivities displayed bythe nations of different regions and their different perceptions of terror. The questionsabout the nature of the terrorists, their motivation, their aims and the methods they use toachieve these aims are still being debated world-wide. On the other hand, terrorists alsohave the ability and possibility to reach the same sources regarding history andlegitimacy; therefore it may be thought that, they have a variety of options aboutlearning how to become more deadly without taking all the population of the targetcommunity to the opposite side.iiiivTo fight terrorism effectively, what is needed first is to know who the enemy is. In thisthesis, the answer to this question is carefully analyzed and a solution is offered. Briefinformation about the background of terror events in history and jurisprudenceconcerning national and international community is added to help understand thesubject. Instead of putting up a certain and complete definition that may lead to manymisunderstandings and a danger of constriction of the concept, the preconditions tomake an efficient definition of terror is explained. This is important because there arecertain difficulties in discriminating terrorists from other types of criminals, especiallyguerilla fighters and organized criminals. In this thesis, the purpose of the guerillaactivities and their methods, also the differences and common points of these two areanalyzed and explained. As an accessory, the statistics of terror events between 1973-2003 are included in the thesis.