Students' and teachers' attitudes towards the use of computer-mediated communication voice and text chat as an instructional resource to improve speaking skill
Konuşma yetisini geliştirmek için internet üzerinden yapılan sesli/yazılı konuşmanın eğitim kaynağı olarak kullanımına karşı öğrenci ve öğretmenlerin tutumları
- Tez No: 188488
- Danışmanlar: DR. BİLL SYNDER, PROF.DR. THEODORE S. RODGERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: CMC, CALL, CLT, CMC öğretmenler, +CMC öğretmenler, Eşzamanlı olmayan (asenkronize) iletişim, Eşzamanlı olan (senkronize)iletişim, Chat Groups, Webheads and Tapped In, CMC, CALL, CLT, CMC teachers, +CMC teachers, asynchronouscommunication, synchronous communication, Chat Group, Webheads and Tapped In
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, öğrenci ve öğretmenlerin, yabancı dil öğretiminde özellikle konuşmayetisinin desteklenmesinde bilgisayar destekli iletişim ve bilgisayar destekli eğitime karşıolan tutumlarını araştırmıştır. Çalışma için gerekli olan bilgi, Muğla Üniversitesi'ndeki 20Turizm öğrencisi ile 60 ngilizce öğretmenine dağıtılan iki farklı anket ve uluslararasıarenadan bilgisayar destekli eğitimde tecrübeli 12 ngilizce öğretmeniyle yapılan mülakatlaryoluyla toplanmıştır.Turizm öğrencilerine uygulanan anket genel olarak öğrencilerin dört dil yetisikonusundaki düşüncelerini, ama özellikle konuşma konusundaki düşüncelerini, bilgisayarkullanım bilgileri ve konuşma yetisini geliştirmek için Internet üzerinden yapılan sesli-yazılıkonuşmanın dil eğitiminde kullanılmasıyla ilgili fikirlerini öğrenmeyi amaçlamıştır.Muğla Üniversitesinde çalışan ngilizce öğretmenlerine uygulanan anket iseöğretmenlerin kişisel bilgilerini, bilgisayar konusundaki bilgilerini ve ikinci dil olarakngilizce öğretiminde kullanılan iletişimsel teknoloji konusundaki tutumlarını ve Internetüzerinden yapılan sesli / yazılı konuşmayı, dil öğretiminde kullanırken karşılaşabilecekleriolası problemleri öğrenmeyi amaçlamıştır.Uluslar arası arenadan 12 ngilizce öğretmeniyle yapılan görüşmeler de, öğretmenlerinyabancı dil öğrencilerine, konuşma becerisini kazandırmada yaşadıkları problemlerle ilgiligörüşleri, öğrencinin konuşma becerisini geliştirmek için Internet üzerinden yapılan sesli /yazılı konuşmanın dil eğitiminde kullanılmasına yönelik fikirleri ve Internet üzerindenyapılan sesli / yazılı konuşmanın dil öğretiminde kullanılmasına yönelik edindikleri olumlu veolumsuz izlenimleriöğrenmeyi amaçlamıştırÖğrencilerin anketinden toplanan bulguların sonuçları öğrencilerin konuşmayı enönemli yeti olarak algıladıklarını, fakat konuşmayla ve konuşma dersiyle ilgili problemleriolduğunu göstermiştir. Bulgular, Muğla Üniversitesindeki öğretmen ve Turizm bölümüöğrencilerinin dil öğretiminde, konuşma yetisini desteklemek için sesli / yazılı konuşmanıneğitim kaynağı olarak kullanımı konusunda olumlu düşündüklerini göstermiştir. Bununlabirlikte, ngilizce öğretmenleri sesli konuşmayı dil öğretiminde kullanırkenkarşılaşabilecekleri problemleri de - sesli konuşma için partner sınıf bulma, her iki sınıfınöğrenci sayılarını tutturma, sesli konuşma seanslarının ders programına uyarlanması gibi-belirtmişlerdir. Bulgular ayrıca, bütün öğretmenlerin, Muğla Üniversitesi Turizm bölümünde,sesli / yazılı Internet konuşmasının ders programına başarılı bir şekilde uyarlanması için,eğitim ihtiyacının ve yönetim desteğinin önemine işaret ettiğini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study explored teacher and student attitudes towards use of computer mediatedcommunication (CMC) in support of teaching speaking skills. Data were collected through thequestionnaires distributed to 20 Tourism students and 60 English instructors at MuğlaUniversity and through interviews conducted with 12 CMC-experienced international EFLinstructors.The questionnaire for students investigated students? feelings about the four L2 skillsgenerally, their computer use and their opinions about use of voice-text chat for developingspeaking skills. The questionnaire for Mugla English instructors aimed to discover theirpersonal background, computer background, attitudes about use of communication technologyfor teaching L2 and potential problems that they foresaw in using voice & text chat in theirEFL instruction. The interviews with CMC-experienced international EFL teachers aimed toexplore international English instructors? perceptions about teaching speaking skills, use ofvoice chat as an instructional source for speaking instruction, and instructional advantages anddisadvantages of voice chat.Findings gathered from students? questionnaires revealed that students perceivedspeaking as the most important skill but had problems with both speaking itself and classes inspeaking. Both sets of EFL teachers and students were positive in support of use of CMC insupport of speaking instruction, although teacher responses indicated anticipation of someproblems-fit to the curriculum, computer access, finding appropriate international partners -in implementing classroom CMC. All respondents indicated the need for appropriate trainingand administrative support to make the implementation of voice and text chat successful inthe Tourism Department at Muğla University.