State-supported provincial university English language instructors' attitudes towards learner autonomy
Devlet destekli bölgesel üniversitelerde çalışan İngilizce okutmanlarının öğrenci özerkliğine bakış açıları
- Tez No: 188494
- Danışmanlar: DR. SUSAN JOHNSTON, PROF. DR. THEODORE RODGERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otonomi, ngiliz Dili Oğretimi, Turk Universiteler, Autonomy, English language teaching, Turkish Universities
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma, devlet destekli bölgesel üniversitelerde çalışan ngilizceokutmanlarının öğrenci özerkliğine ve öğrencilerin eğitimleri ile alakalıkonularda yönlerdirmesel sorumlulukların öğrencilerle paylaşımına bakışaçılarını öğrenmeyi hedeflemiştir.Bu çalışma, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi,Balikesir Üniversitesi, Mugla Üniversitesi, Nigde Üniversitesi ve ZonguldakKaraelmas Üniversitelerinde çalışan 72 ngilizce okutmanının katılımı ilegerçekleştirilmiştir. Veri toplama işleri içerisinde Likert-Ölçeği tipinde sorularbulunan bir anketle yapılmıştır. Anketin başlangıç kısmı aracılığıylaokutmanların eğitim durumu ve öğretmenlik tecrübeleri hakkında bilgiedinilmiştir. Anketteki 13 soru aracılığı ile okutmanların öğrenci özerkliğidoğrultusunda, ders geliştirmede yönetimsel sorumlulukları öğrencilerle nederece paylaşmaları gerektiği konusuna bakış açıları araştırılmıştır. Çalışmayakatılan okutmanlardan `hiç', `az', `kısmen', `çok', `pek çok' şeklindeki beşderecelik Likert-Ölçeği formatındaki sorulara cevap vermeleri istenmiştir. laveolarak, on okutmanla görüşmeler gerçekleştirilmiştir.Sonuçlar, çalışmaya katılan okutmanların resmi öğretim atmosferi içindeöğrenci özerkliğine bakış açılarının olumluya yakın tarafsız olduklarını ve bazıalanların öğrenci özerkliği uygulamasında diğer alanlara göre daha uygunolduğunu düşündüklerini göstermiştir. Ayrıca, çalışmaya katılan okutmanlarınöğrenci özerkliğine bakış açıları üniversiteleri tarafından sağlanan imkânlara veöğrencilerin çevrelerindeki otantik dil kullanabilme imkânlarına bağlı olarakdeğişiklikler göstermiştir. Ek olarak, bulgular göstermiştir ki okutmanlarasağlanacak profesyonel bir eğitim, müfredatta yapılacak planlı ve sistematikayarlamalar bu üniversitelerde öğrenci özerkliğinin gelişmesine katkıdabulunabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate state-supported provincialuniversity instructors? attitudes towards learner autonomy and towards sharinginstructional responsibilities with learners regarding aspects of students? ownlearning.The study was conducted with 72 English language instructors working atAfyonkarahisar Kocatepe University, Akdeniz University, Balikesir University,Mugla University, Nigde University, and Zonguldak Karaelmas University. Datawere collected through a questionnaire including Likert-scale questions. Thepreliminary section of the questionnaire gathered data about the instructors?educational background and teaching experience. The thirteen items in thequestionnaire investigated instructors? ideas about how much instructionalresponsibility learners should share in accordance with learner autonomy.Respondents were asked to indicate their opinions on a five-point Likert-scale,with `not at all?, `little?, `partly?, `much?, and `very much? for each item.Additionally, the interviews were conducted with 10 instructors fromparticipating universities.The results of the data analysis revealed that participating instructors areneutral to slightly positive toward learner autonomy in their formal teachingenvironments and consider some areas of teaching and learning as more suitablethan others for the implementation of learner autonomy. The outcomes alsoshowed that the participating instructors? attitudes towards learner autonomychange depending upon the facilities they are provided by their universities andthe opportunities for authentic language use in their environments. Moreover, thefindings highlighted that an in-service training for the instructors, and systematicand planned adjustments in the curricula might contribute to the promotion oflearner autonomy in these universities.