Native English speaking teachers and non-native English speaking teachers in İstanbul: A perception analysis
İstanbul'daki ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenler: Bir algılama analizi
- Tez No: 188499
- Danışmanlar: DR. SUSAN JOHNSTON, DR. WİLLİAM SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: NESTler, NNESTler, ngiliz dili öğretimi, `öğretilen dili anadiliolarak konuşanlar ideal öğretmenlerdir' inancı, NESTs, NNESTs, ELT, teaching as a career, `native speaker fallacy
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı stanbul'daki üniversitelerde görev yapan, anadilingilizce olan (NEST) ve olmayan (NNEST) ngilizce öğretmenlerinin mesleğe bakışfarklılıklarını, ve bu grupların kendilerinin ve diğer grubun mensuplarının güçlü vezayıf noktaları ile ilgili algılamalarını araştırmaktır.Çalışma stanbul'daki 10 farklı üniversitede 172 katılımcı ile gerçekleştirildi.Veriler, dört bölümden oluşan ve içinde açık uçlu sorular, çoktan seçmeli sorular velikert ölçekli sorular bulunan bir anket ile toplandı. Ankete ek olarak 15 katılımcı ilesözlü mülakatlar gerçekleştirildi.Anketten elde edilen veriler niceliksel olarak incelenmiş, ve bunun için t-testleri, yüzde oranları ve ortalamalar hesaplanmıştır. Mülakatlardan elde edilenveriler de kategorilere ayırmak suretiyle analiz edilmiştir.Sonuçlar göstermiştir ki; katılımcıların büyük çoğunluğu ngilizce Dilöğretimini ya geçerli bir meslek ya bir kariyer olarak görüyorlar. ki gruptan toplananveriler karşılaştırıldığında ise, ngilizce öğretmenliğini bir meslek veya kariyerolarak gören NNESTlerin yüzdesi NESTlerinkinden daha yüksek çıkıyor.Çalışma NESTlerin ve NNESTlerin mesleğe bakışlarında benzerlikler bulsada, bir öğretmenin sahibolması gereken özellikler ve NESTlerle NNESTlerin güçlüve zayıf yanları söz konusu olduğunda görüş farklılıları olduğunu ortaya çıkarmıştır.Genel olarak, çalışmanın bulguları `öğretilen dili anadili olarak konuşanlar idealöğretmenlerdir' inancının, katılımcılar doğrudan belirtmemiş olsalar da geçerliliğinikoruduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the differences between thecareer perceptions of native English speaking teachers (NESTs) and non-nativeEnglish speaking teachers (NNESTs) working at universities in Istanbul, and the twogroups? perceptions of the strengths and weaknesses of NESTs and NNESTs. Thisstudy was conducted with 172 participants working in 10 different institutions instanbul. Data was collected through a questionnaire consisting of four parts. Thequestionnaire contained multiple-choice items, open-ended questions, and Likert-scale items. In addition, 15 participants were interviewed.Quantitative data analysis techniques were used to analyze the data from thequestionnaires. To analyze the data, frequencies, percentages, means, correlations,and t-tests were calculated. The data from the interviews was analyzed usingqualitative data analysis techniques.The results reveal that a great majority of the respondents view Englishlanguage teaching (ELT) as a career or profession. When the two groups werecompared, the percentage of the NNESTs who view ELT as a career or profession ishigher than that of NESTs.While indicating similar viewpoints between NESTs and NNESTs regardingtheir views of ELT, the study found differences in the perceptions of the importantqualifications of teachers, and the strengths and weaknesses of NESTs and NNESTs.Overall, the findings suggest that the `native speaker fallacy? may still havevalidity even though both groups of participants refrained from publicly accepting it.