Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu: Batı Trakya Türk azınlığının siyasal örgütlenme sürecine ilişkin bir inceleme
Federation of western thrace Turks in Europe: A study on the political organization process of western thrace Turkish minority
  1. Tez No: 188540
  2. Yazar: CEM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Azınlık, Örgütlenme, Almanya, Avrupa, Yunanistan, Göç, Türkiye-Yunanistan lişkileri, Western Thrace, Organization, Germany, Europe, Greece, Immigration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu tezde Batı Trakya Türklerinin Yunanistan'dan Batı Avrupa'ya göç süreçleri ve bu süreçteortaya çıkmış örgütlenmeler ele alınmıştır. Batı Avrupa'daki Batı Trakya Türk örgütlerinin büyükbölümünü bünyesinde barındıran Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu üzerinden gerçekleştirilmiştir.Avrupa'daki Batı Trakya Türkleri arasında yüksek örgütlülük düzeyinin itici gücünü BatıTrakya'ya ilişkin algılamaların oluşturduğu gerçeğinden hareketle, bölgede yaşanan ve yaşanmışsorunlara geniş yer ayrılarak, çalışmanın ana tartışma konusunu oluşturan Avrupa'da göçmen olarakyaşama ilişkin kurgular ve örgütlenmenin gelişimine dair çıkarsamaların okuyucu tarafından bir bütünlükiçerisinde görülmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın ana bölümlerinden ?Batı Trakya'dan Göç ve ÖrgütlenmeBaşlığı? altında bölgeden Batı Avrupa haricindeki bölgelere de göçlere yer verilmiş, Batı Trakya'dakilerde dahil olmak üzere farklı coğrafyalarda yer alan Batı Trakya Türk örgütleri incelenmiştir. Bu yolla BatıTrakya'dan Batı Avrupa'ya göç ve bu göç sonucu doğan örgütlerin diğerlerine benzer ve ayırıcı yönleriAvrupa'daki yaşamın kendine has yönleri de hesaba katılarak analiz edilmiştir. ?Avrupa'da Yaşayan BatıTrakya Türklerinin Genel Profili ve Batı Trakya'ya lişkin Algılamaları? başlığı altında ise yaklaşık %80'i Almanya'da yaşayan Batı Avrupa'ya göç etmiş Batı Trakya Türklerinden elde edilen empirik verilerışığında önce genel profilleri çıkarılmış, ardından yaşadıkları ülkedeki toplumsal ilişkileri ve bu ülkeyebakışları, Batı Trakya'ya ilişkin algılamaları ve örgütlere ilişkin değerlendirmeleri analiz edilmiştir.Ana bölümleri daha ziyade empirik verilere, arşiv belgelerine ve mülakatlara dayanan tezde,konunun bilimsel incelemeler açısından hala bakir bir alan teşkil etmesi nedeniyle sorgulayıcı incelemeyöntemi ile tanıtıcı inceleme yöntemi bir arada kullanılmıştır.Yapılan incelemeler sonucunda Avrupa'daki örgütlerin Batı Trakya'daki hak ihlallerindeiyileşmeler görülmesinden sonra farklı bir kimlik arayışına girmiş oldukları, bu örgütlerin geliştirdikleriyöntemlerle Batı Trakya Türk azınlığının hak arama mücadelesinde hala en ileri çizgiyi temsil ettikleri,Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine göç etmiş Batı Trakyalı göçmenlerin yerleştikleriülkelerde kendileri gibi göçmen statüsüyle yaşayan Yunanlılara tümüyle yabancılaşarak, Avrupa TürkToplumunun bir parçası haline geldikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the immigration process of Western Thrace Turkish Minority and the organizationsin Europe established during this process are discussed. Organizational structure is mostly achieved byFederation of Western Thrace Turks in Europe that is the biggest minority organization representingWestern Thrace Turkish Minority in Europe.The high level of organizational structure among Western Thrace Turkish Minority members inEurope is motivated by the perceptions about Western Thrace. In this logical framework, the problemsthat Western Thrace Turkish minority has been going through are widely discussed and the main thema ofthe study, the immigration process of the Western Thrace Turkish Minority, their life concept and theorganizational structure of the Minority is aimed to be given in a complete picture.One of the main parts of the study ?Immigration from Western Thrace and Organizations? givesdetailed information about the immigration to various geographical regions other than Western Europeand the Western Thrace Turkish Minority organizations in various geographical regions as well inWestern Thrace are discussedBy this method, it is aimed to analyze the immigration process from Western Thrace to WesternEurope and the similar as well as different organizational structure of the various minority organizations,taking into account the specific features of a life in Europe. A part of the study ?General Profil of theWestern Thrace Turkish Minority and Perceptions about Western Thrace? gives detailed informationabout their profiles acquired through empirical datas, their social relations, their idea about theirorganizational structure,their idea about Western Thrace and Germany, where 80 % of Western ThraceTurkish Minority members, who immigrated to Western Europe, live.The main parts of the study depends mostly on empirical datas, interviews and archives, this wasthe result of the feature of the content. The thema is still scientifically and politically untouched and thisleads us to use investigative analysis technique as well as informative analysis technique together.As a result of all dissertions, we do not hesitate to conclude that the Western Thrace TurkishMinority organizations in Europe begin to take steps in changing their identities after there happenedsome improvements in human rights violations in Western Thrace, these organizations still have the mostadvanced political representation power, the Western Thrace Turkish Minority members in Europe arealienated from Greek minority in countries to which they immigrated and they have become a part ofEuropean Turkish community in Western Europe.