Van Hiele düzeylerine göre hazırlanan etkinliklerin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin tutumuna ve başarısına etkisi
The Effects of the activities designed with respect to the Van Hiele model on students' achievement and attitudes
- Tez No: 188595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLBİYE TOLUK UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometry, Van Hiele Model of Geometric Thinking, Attitudes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırma 2005-2006 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Bolu ilindeki birilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini ilköğretim okulunun 6.sınıflarında okuyan ve rasgele yöntemle seçilen iki grup oluşturmaktadır. Gruplardanbirisi deney grubu diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada ?KontrolGruplu Ön Test-Son Test Deney Deseni? kullanılmıştır. Deney gruplarınageometrik düşünme düzeylerini geliştirmek için Van Hielenin geometrik düşünmedüzeylerine göre eğitim verilirken, kontrol gruplarına ise geleneksel yöntemle eğitimverilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının geometrik düşünme düzeylerini ve bu dersekarşı tutumlarını belirlemek için Van Hiele Geometri Testi, Geometri Başarı Testi veGeometri Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Aynı testler öğrencilere verilen eğitimdensonra da tekrar uygulanmıştır.Araştırmada, deney ve kontrol gruplarına açılar ve üçgenler konusuyla ilgili 3haftalık (12 ders saati) eğitim verilmiştir. Van Hielenin geometrik düşünmedüzeylerine göre eğitim gören deney grubunda öğrenci merkezli, etkinlik temelli veoluşturmacı anlayışa uygun eğitim verilirken, kontrol grubunda eğitim öğretmenmerkezli olarak yürütülmüştür.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde grupların Van Hiele geometritestinden, geometri başarı testinden ve geometri tutum ölçeğinden aldıkları puanlardikkate alınmış ve bu verilerin analizi için t- testinden yararlanılmıştır. Deney vekontrol gruplarının eğitimden önceki ve sonraki puan ortalamaları arasındaki farkınanlamlılığı 0,05 düzeyinde yorumlanmıştır.Araştırmanın sonucunda, Van Hiele geometrik düşünme düzeylerine göreeğitim gören öğrencilere verilen eğitimle geometrik düşünme düzeyleri, geometridersindeki açılar ve üçgenler konusundaki başarılarının ve geometri dersine yöneliktutumlarının geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında geleneksel yöntemleeğitim gören öğrencilerin geometrik düşünme düzeyleri, başarıları ve bu derseyönelik tutumlarında gelişme görülmemiştir. Araştırma bulgularından hareketle VanHielenin geometrik düşünme düzeylerine göre verilen eğitimin, geleneksel yöntemegöre öğrencilerin başarılarında ve tutumlarını geliştirmede daha etkili olduğusöylenebilir.Anahtar Kavramlar : Geometri, Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi,Tutum
Özet (Çeviri)
This study was conducted in an elementary school in Bolu during 2005-2006spring semester. Sample of the study consisted of randomly selected two sixthgrades classrooms. One of the classrooms was selected as a control group and theother was selected as an experimental group. In the study, Control Group PreTest-PostTest Experimental Group design was used. In experimental group, activitiesdeveloped using Van Hiele geometric thinking model were used whereas in controlgroup traditional teaching method was used. In order to determine students?geometric thinking levels, achiement and attitudes before and after the treatment VanHiele Geometric Thinking Test, Geometry Achievement Test, and GeometryAttitude Scale were used, respectively.In both groups, a unit on angles and triangles was taught during 3 weeks (12hours). In the experimental group, activites developed with respect to the the VanHiele model of geometric thinking were implemented. During these activities,worksheets were distributed to the students and they worked on them as a group,after group works they shared their results. Whole class disscussion of the activitiesfollowed the group works. In control goup, teacher used the lecture method. In bothgoups, the researcher was the teacher.Pretest and posttest scores of each group was determined and comparisons ofthe mean scores was done using t-test. The significance of the difference between themean scores was evaluated at 0.05 level.Results showed that the geometric thinking levels of the students in theexperimental group showed more progressed than that of the control group. Inaddition, geometry achievement in the experimental group was higher than thecontrol group. Moreover, students? attitudes toward geometry in the experimentalgroup showed significant progress than in the control group. These results suggestthat when geometry teaching is based on van Hiele model, the students? successrelated to the angles and triangles and also their attitudes toward geometry get better.