Müzik öğretmenliği programlarında görevli piyano öğretim elemanlarının müzik alan bilgisini derse transferi: Bir üniversite örneği
Transfer of piano course instructors'musical field knowledge to their courses who are working at the music teacher education programmes:A university sample
  1. Tez No: 188596
  2. Yazar: CAN KAHRAMANSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano Dersi, Transfer, Müzik Alan Bilgisi, MüzikTarihi, Form Bilgisi, Çokseslendirme Bilgisi, Piano Course, Transferring, Music FieldKnowledge, History of Music, Form and Polyphony
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Müzik Öğretmenliği Lisans Programları'nda görev yapanpiyano öğretim elemanlarının, müzik alan bilgisinin piyano dersine transferedilmesine ilişkin görüşlerinin, bu konuya ders planlarında verdikleri yerin, derssırasındaki transfer düzeylerinin ve transfer yöntemlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır.Çalışma Kuzeybatı Anadolu illerinden seçilen bir üniversitenin MüzikÖğretmenliği Lisans Programında uzmanlık alanı piyano eğitimi olan öğretimelemanlarıyla sürdürülmüştür. Gerekli verileri toplayabilmek için, öğretimelemanlarıyla naratif görüşme yapılmış, ders planlarının nitel içerik analizi yapılmışve piyano dersleri gözlemlenmiştir.Araştırma sonucunda, öğretim elemanlarının müzik alan bilgisikapsamındaki dallardan Müzik Tarihi, Form ve Çokseslendirme Bilgisi'nin piyanodersine transfer edilmesi gereğine inandıkları tespit edilmiştir. Buna karşın, dersinplanlama aşamasında bu dallara yönelik bir ilişkilendirme yapmadıkları veuygulamada bu dallara ait bilgileri ?Hiç? düzeyinde transfer ettikleri saptanmıştır.Ayrıca bu dalların transferinde genel öğrenme-öğretme yöntem ve tekniklerinikullandıkları da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed at determining the views of piano courseintstructors working at the Undergraduate Programs of Music Teacher Educationupon transferring music field knowledge to piano courses, how they apply music fieldknowledge to course preprationand plans, the levels of transferring during the courseand the methods of transferring.This study was conducted with the instructors whose field of interest waspiano education at the Undergraduate Programs of Music Teacher Education at auniversity chosen among the Northwest Anatolian cities. In order to obtain data,narrative interview was conducted with the instructors, qualiatative content analysisof lesson plans was applied and piano courses were observed.At the end of the study, it was found that instructors believed that theknowledge of History of Music, Form and Poliphony which are among the branchesof music should be transferred to the piano courses. However, it was determined thatthey did not associate the music field knowledge with piano courses while planningthe courses and the level of transferring the knowledge in appliacation was found as?None?. Moreover, it was found that they used general learning-teaching methodsand techniques in transferring this knowledge.