Çift odaklı öğretim modelinin 7. sınıf öğrencilerinin geometri başarısına etkisi
The effect of the dual focus teachi̇ng model on the geometry achievement of 7th grade
  1. Tez No: 894728
  2. Yazar: ŞEYMA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT YENİÇERİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Odaklı Öğretim Modeli, Dörtgenler, Geometri Başarısı, Van Hiele Düşünme Düzeyleri, Dual Focus Teaching Model, Quadrilaterals, Geometry Success, Van Hiele Thinking Levels
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, dörtgenler konusunun öğretiminde çift odaklı öğretim modelinin kullanılmasının 7. Sınıf öğrencilerinin Van Hiele düşünme düzeylerine ve geometri başarılarına etkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde İstanbul ili Ümraniye ilçesinde bulunan bir devlet okulunda iki farklı şubede öğrenim gören 48 yedinci sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırmacı iki farklı şubeden deney grubuna 5 hafta boyunca Çift Odaklı Öğretim Modeline göre tasarlanan etkinliklerle dörtgenler konusunu anlatırken; kontrol grubundaki öğrencilere ders kitabındaki öğretim etkinliklerine göre dörtgenler konusunu anlatmıştır. 7. Sınıf öğrencilerine Orçanlı (2015) tarafından geliştirilen 'Dörtgenler Testi' ve Usiskin (1982) tarafından geliştirilen Van Hiele Testi ön ve son test olarak uygulanmıştır. Veri analizinde grupların ön ve son test puanları arasındaki farklılığı gözlemlemek için bağımsız örneklemler t- testi; kendi içlerindeki ön ve son test puanları arasındaki farklılığı gözlemlemek için de ilişkili örneklemler t- testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, dörtgenler konusunun öğretiminde çift odaklı öğretim modeline dayalı eğitimin verildiği deney grubunda öğrencilerin geometri başarılarının ve Van Hiele düşünme düzeyi puanlarının pozitif yönde etkilendiği, ders kitabındaki öğretim etkinliklerine göre eğitim verilen kontrol grubunda ise pozitif yöndeki etkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine whether the use of the dual-focus teaching model in teaching the subject of quadrilaterals has an effect on the Van Hiele thinking levels and geometry achievements of 7th grade students. The research was conducted in the second semester of the 2022-2023 academic year with 48 seventh grade students studying in two different branches at a public school in Ümraniye district of Istanbul. A quasi-experimental model with a pretest-posttest control group was used in the research. While the researcher was explaining the subject of quadrilaterals to the experimental group from two different branches with activities designed according to the Dual Focus Teaching Model for 5 weeks; He explained the subject of quadrilaterals to the students in the control group according to the teaching activities in the textbook. The 'Quadria Test' developed by Orçanlı (2015) and the Van Hiele Test developed by Usiskin (1982) were applied to 7th grade students as pre- and post-tests. In data analysis, independent samples t-test was used to observe the difference between the pre- and post-test scores of the groups; Related samples t-test was applied to observe the difference between the pre- and post-test scores within themselves. As a result of the analyses, it was concluded that the students' geometry achievements and Van Hiele thinking levels were positively affected in the experimental group, where education was given based on the bifocal teaching model in teaching the subject of quadrilaterals, and that the positive effect was not statistically significant in the control group, which was given education according to the teaching activities in the textbook.