Müzayede teorisi, Türkiye'de uygulanması: Telekom örneği
Auction theory, Turkish experiences: Telecom case
  1. Tez No: 188658
  2. Yazar: ERSAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KANYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Asimetrik Enformasyon, Strateji Oyunları, hâle Türleri, Kazananın Felaketi, Risk, Asymmetric Information, Games of Strategy, Auction Types, winner?s curse
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
MÜZAYEDE TEOR S , TÜRK YE'DE UYGULAMASI: TELEKOM ÖRNEĞErsan GÜLER(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETMüzayede teorisi, müzayedeler telekomünikasyon piyasasının özelleştirmesinde vebilhassa 1994'teki FCC'nin (ABD Haberleşme- letişim Müessesesi, FCC) spektrumlisanslarının tahsisinde başarılı bir şekilde kullanıldığı için, son yıllarda önemli ölçüdedikkatleri üzerinde toplamıştır. Bu satışlar toplumun refahını bir hayli etkilemektedir. Busebeple burada, müzayede türleri vasıtasıyla müzayede teorisi incelenecek ve bu müzayedetürleri, hükümete en yüksek geliri getirenin hangisi olduğunu, belirlemek üzere birbirleriylekarşılaştırılacaktır. lk olarak, müzayede teorisiyle ilişkili olan risk, enformasyon ve oyunteorisi ile başlayacağız. Bundan sonra, tüm standart müzayede türlerini ve metotlarınıinceleyeceğiz.Standart müzayede usûllerini mukayese ettikten sonra, biz eş-anlı ngiliz usûlümüzayedenin, bu usûl kazananın felaketini hafiflettiğinden ve fiyatları yukarı sevk eden birrekabet baskısı ortaya çıkaracak şekilde, müzayedeye en fazla iştirâki sağlamak üzere teklifsahipleri için fiyat teklifi hazırlama maliyetlerini azalttığından, özelleştirmede en yüksekgeliri veya hâsılayı sağladığı neticesine ulaşıyoruz. Ayrıca, Türk Hükümetinin, eş-anlı ngilizusûlü ihâleden başka bir ihâle usûlü kullandığı için, kabul ettiği ihâle usûlüyle kamusatışlarından en yüksek geliri elde edemeyeceğini ve başka bir ihâle usûlünü ve metodunutâkip etmedikçe ihâlelerle gelir bakımından müessiriyeti sağlayamayacağını iddia ediyoruz.
Özet (Çeviri)
MÜZAYEDE TEOR S , TÜRK YE?DE UYGULAMASI: TELEKOM ÖRNEĞErsan GÜLER(Yüksek Lisans Tezi)ABSTRACTAuction theory has attracted enormous attention in the last few years because that it hasbeen used in privatization of the telecommunication markets and assignment spectrumlicences successfully especially since 1994 FCC?s (Federal Communication Commission,FCC) spectrum auctions. These sales effect the well-being of society so much. So there isinvestigated the auction theory by means of auction types and compared these auction typeswith each other so that determined which one provides highest revenue to government.Firstly, we will begin related topics with auction theory which are risk, information and gametheory. Then we will investigate all standard auction types and methods.After compare standard auction types, we conclude that the simultaneous Englishauction provides highest revenue or payoff in privatization because this type reduced winner?scurse and preparation to bid price costs for bidders which enable most participation to auctionso that take place a competitive pressure which drives the prices up. Additionally, we claimthat Turkish government has never provided the highest revenue from government sales byaccepted auction types and it has never established efficiency in terms of revenue untilpursuing another auction types and methods.