Üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişki
The Relationship between time management skills and anxiety levels of university students
  1. Tez No: 188683
  2. Yazar: GÖKHAN ERDUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE ELDELEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, ÜniversiteÖğrencileri
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ilekaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Bu amaçla, 2003-2004 Öğretim Yılında, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz EylülÜniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Süleyman DemirelÜniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler arasından random yolla seçilen 322 öğrenciaraştırma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma grubunun 181'i kız, 141'i erkeköğrencidir.Verilerin toplanmasında Zaman Yönetimi Envanteri ve Durumluk-Sürekli KaygıÖlçeği kullanılmıştır. Zaman Yönetimi Envanteri, Britton veTesser tarafındangeliştirilmiş, Sema Alay ve Settar Koçak tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ise Spielberger, Gorsuch, Lushene tarafından geliştirilmiş, Önerve Le Compte tarafından Türkçe'ye uyarlanmıştır. Zaman Yönetimi Envateri'nden veDurumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği'nden alınan puanların kız ve erkek öğrencilere göredağılımını belirlemek amacıyla t-testi uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin zamanyönetimi becerileri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi ölçmek için ise korelasyonanalizi kullanılmıştır. Sonuçlar üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ilekaygı düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca,kız öğrencilerin toplam zaman yönetiminde ve zaman planlamasında erkeköğrencilerden daha başarılı oldukları görülmüştür. Erkek öğrencilerin kaygı düzeyleriise kız öğrencilere göre daha yüksek çıkmıştır.Danışman: Yrd. Doç. Dr. Jale ELDELEKL OĞLU Sayfa sayısı: 79
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research is to determine the relationship betweentime management skills of university students and their anxiety levels.For this purpose, in 2003-2004 Academic Year, 322 university students wereselected randomly from Hacettepe University, Dokuz Eylül University, AnadoluUniversity, Uludağ University and Süleyman Demirel University. The survey groupwas determined from these stıdents. It consists of 181 female and 141 male universitystudents.Time Management Inventory and Strait-trait Anxiety Inventory were used togather data. Time Management Inventory was developed by Britton and Tesser, andadapted in Turkish by Alay and Koçak. The State-Trait Anxiety Inventory wasdeveloped by Spielberger, Gorsuch, Lushene and adapted by Öner and Le Compte. T-test was applied in order to determine the destribution of the points having had fromTime Management Inventory and State-Trait Anxiety Inventory according to male andfemale university students.Correllation analysis was also applied in order to comparethe relationship between time management skills and anxiety levels. The resultsindicated that there is an expressive relationship in a negative way between timemanagement skills and anxiety levels of the university students. It was also seen thatfemale university students are better than male university students in total timemanagement and time planning. Beside this male university students? anxiety levelshigher than female students.