Keman eğitimcilerimizin yöntem-teknik ve dağar ile ilgili kaynaklar açısından keman eğitimine katkılarının değerlendirilmesi
An Assessment of method-technic and source books for violin education which are produced by the Turkish violin educators
  1. Tez No: 188684
  2. Yazar: AYCAN TORLULAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL BOZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Education of violin, Educators of violin, Method-technic and sourcebooks.Counselor: Prof. smail BOZKAYA The Number of Pages : 102
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ULUDAĞ ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜGÜZEL SANATLAR EĞ T M ANAB L M DALIMÜZ K EĞ T M B L M DALIKEMAN EĞ T MC LER M Z N YÖNTEM-TEKN K VE DAĞAR LE LG LKAYNAKLAR AÇISINDAN KEMAN EĞ T M NE KATKILARININDEĞERLEND R LMESÖZETAycan TORLULAR(Yüksek Lisans Tezi)Bu araştırmada, keman eğitimcilerimizin keman eğitimine yönelik yöntem-teknik ve dağar ile ilgili yayımlanmış olan kaynaklarına yer verilmiş; bu kaynaklarınnicelik açısından yeterlilikleri, keman eğitimcilerinin ve keman eğitiminde uzmankişilerin bu kaynaklara ilişkin görüşleri, keman eğitimcilerinin kaynak oluşturmayayönelik yaklaşımları değerlendirilmiş; veriler, kaynak taraması, anket ve görüşmeteknikleri yolu ile elde edilmiştir.Kaynak taramasında; konu ile ilgili kitaplar, bilimsel yazılar ve tezlerincelenmiş; internet taraması da kaynak tarama kapsamında kullanılmıştır. Buyöntemle; eğitim, sanat eğitimi, müzik eğitimi, çalgı eğitimi ve çalgı eğitimine yönelikyayımlanmış olan ilk kaynaklar, ülkemizde keman eğitimi ve keman eğitimine yönelikyayımlanmış olan yöntem-teknik ve dağar ile ilgili çalışmalar değerlendirilmiştir.Anket çalışması; üniversitelere bağlı 15 Eğitim Fakültesi GSE Bölümü MüzikEğitimi Ana Bilim Dalında ve 6 Devlet Konservatuarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalındagörev yapmakta olan keman öğretim elemanlarına uygulanmıştır. Görüşmelerde, kemaneğitiminde uzman; Ali Uçan, Cihat Aşkın, Edip Günay, Feridun Büyükaksoy, OktayDalaysel ve Ömer Can'ın görüşlerine yer verilmiştir. Kaynak taraması yolu ile; kemaneğitiminde kullanılmak üzere yayımlanmış kaynakları bulunan keman eğitimcilerine veözgeçmişlerine yer verilmiştir.Araştırma sonucunda; keman eğitimcilerinin keman eğitimine yönelik hazırlamışolduğu yöntem-teknik ve dağar ile ilgili kaynakların, önemli bir birikim oluşturmaklabirlikte; nicelik açısından yeterli olmadığı, ulusal ve özgün nitelikler taşıyan yenikaynaklara gereksinim duyulduğu, bu anlamda keman eğitimcilerinin kaynakhazırlamaya olumlu yaklaşım gösterdikleri, bu yaklaşımların ise, yöntem-teknik vedağar niteliklerini içerisinde bulunduran çalışmalar olduğu belirlenmiştir.Keman eğitimcilerimizin, keman eğitimine yönelik yayımlanmış olankaynaklarının değerlendirilmesine ilk olarak bu çalışmada yer verilmiştir. Araştırmadanelde edilen bulgulara göre öneriler geliştirilmiştir.Anahtar Sözcükler : Keman Eğitimi, Keman Eğitimcileri, Yöntem-Teknik ve DağarDanışman : Prof. smail BOZKAYA Sayfa Sayısı : 102
Özet (Çeviri)
ULUDAĞ UNIVERSITYGRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCESDEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATIONMUSIC EDUCATION BRANCHAN ASSESSMENT OF METHOD-TECHNIC AND SOURCE BOOKS FORVIOLIN EDUCATION WHICH ARE PRODUCEDBY THE TURKISH VIOLIN EDUCATORSABSTRACTAycan TORLULAR(Master?s Thesis)In this study, issued sources of violin educators are considered, which aremethod-technic and source books for violin education. Quantitative adequacy of thesesources, opinions of violin educators and specialist of violin education about them andapproaches of the violin educators for preparing new sources are evaluated in the study.Data was obtained by research on sources, technic of questionnaire and interview.In the course of searching the sources, books, scientific papers and thesis wereinvestigated. In the scope of this research internet was used as well. Through thismethod, issued works on education, education of art, education of music, education ofinstrument and sources on the education of music were evaluated.Questionnaires were applied to the personnel specialised on violin educationwho recently work in the department of stringed musical instruments of 6 StateConservatory and musical education department of 15 Educational Faculty which areconnected to the universities. In the interviews, opinions of specialists of violineducation such as Ali Uçan, Cihat Aşkın, Edip Günay, Feridun Büyükaksoy, OktayDalaysel and Ömer Can is considered. By searching sources, violin educators whichhave issued works on violin education and their brief history of life are given in thestudy.As a result of study, it was determined that there is considerable amount ofmethod-technic and source books for violin education which are produced by theeducators of violin. However, it is observed that they are quantitatively inadequate andnew national and original sources are required. This study also show that educators ofviolin approach positively to prepare new sources which would be works havingcharacteristic of method- technic and source books.This study is first with regard to the issued sources of our violin educators,which are prepared for educations of violin. Proposals are developed in accordance withthe findings obtained by this study.