Türkiye'de montessori eğitiminin adaptasyonu ve uygulaması
The adaptation and application of montessori education in Turkey
- Tez No: 762844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUNİRAH M. ALABOUDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif okullar, Montessori metodu, Montessori, ilkokul, Alternative schools, Montessori education, Montessori, primary school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye' de de yaşanan bilimsel, deneysel ve teknolojik gelişmeler toplumun her konuya olan bakış açısını, beklentilerini farklılaştırmıştır. Bu değişimler ailelerin eğitim anlayışlarını, isteklerini değiştirmiştir. Geleneksel eğitim anlayışının kabul görmediği günümüzde veliler alternatif okul arayışlarına girmişlerdir. 100 yılı aşkındır modası geçmeyen ve dünyanın dört bir köşesinde hala yankılanan ve etkisi giderek büyüyen Montessori felsefesi eğitimcilerin, ebeveynlerin dikkatini çekmektedir. 2000' li yılların başından bu yana yapılan araştırmalar, açılan Montessori okulları Türkiye'de de farklı eğitim sistemlerinin yer edindiğini göstermektedir. Her yeni sistem doğduğu coğrafyanın özünden, kültüründen ve inançlarından etkilenmektedir. Montessori sistemi ise sadece çocuğu merkeze alan bir sistemdir ve evrensel öğretileri vardır. Buna rağmen yine de hangi ülke olursa olsun bir sistemi içinde barındırırken kendi kültürünü, yaşayışını ve inançlarını harmanlamak ister. Türkiye'deki Montessori okulları sistemin metotlarına bağlı kalmakta ve eğitim uygulamalarında ise birbirlerinden farklılıklar göstermektedirler. Okul öncesi düzeyinde yaygınlık gösteren Montessori okulları, ilkokul düzeyinde de yeni yeni açılmaya başlamıştır. Fakat ilkokul düzeyindeki okulların hepsi Millî Eğitim Bakanlığı müfredatını uygulamakta sadece metodoloji olarak Montessori'yi kullanmaktadırlar. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yaklaşımı ile desenlenen araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla bir araya getirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları İstanbul, Ümraniye'de özel bir eğitim kurumunda görev yapan beş ilkokul sınıf öğretmeni, beş ilkokulda öğrencisi olan veli, beş ilkokul öğrencisi olarak seçilmiştir. Araştırma için yapılan veri toplama 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılını kapsayan aralıkta gerçekleşmiştir. Görüşmelerin bir kısmı yüz yüze eğitimin verildiği sürede yapılabilmiş, bir kısmı ise Covid-19 pandemisi sebebiyle telefonla, mail aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemine ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların görüşlerine dayanılarak tespitlerde bulunulmuş ve Montessori alanında gelecekte neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur. Sonuçlar doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Worldwide, and in Turkey, rapid scientific, experimental and technological developments are taking place which in turn affects perspectives and expectations of each society member. Together with these changes, families' understanding and expectations of education also are affected. Today, many families are rejecting traditional education and parents have started to look for alternative schools. The Montessori philosophy, which has been applied for more than 100 years and is still popular around the world, has attracted the attention of educators and parents in Turkey, too. Starting early 2000s the has shown that the montessori schools started opening, and finding its place within the Turkish education system. Every new education system is influenced by the essence, culture and beliefs of the geography in which it was born and eventually where it is applied. The Montessori system is a system that focuses only on the child and is characterized by universal teachings. Nevertheless, it still wants to blend its culture, life and beliefs in a global system no matter which country applies it. Turkey's Montessori schools in the educational practices and methods tend to stay connected to the local schooling system even though they differ from each other. With the popularity of Montessori schools, the model that was usually more common at the preschool level, have just expanded and begun to operate at the primary level in Turkey. However, conflict arises as all schools at primary level use a unified Ministry of National Education curriculum and use only Montessori as methodology. From qualitative research to come together with those who are patterned with case studies. Possibilities of the research The fifth grade education, which will be held in a special education in Istanbul, Ümraniye, is used as a primary school parent and five school classrooms. The data collection for the research is in the range that can define the 2020-20 academic year21 academic year. Some of the interviews could be provided by face-to-face training, and some of them could be held by phone or e-mail due to the Covid-19 pandemic. You can pass data to the content method. According to the results of the research, determinations were made based on the opinions and it would be possible to talk about Montessssoris. Posts are included.