Yaşlı tüketicilerin satın alma karar süreçlerine televizyon reklamlarının etkisi
The effect of television advertisments on the decision making process of elderly consumers
  1. Tez No: 188772
  2. Yazar: BENGÜ EMİNE ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA DOĞANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Consumer Behavior, Consumer?s Decision-Making Process, MatureConsumer, TV Advertisement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Nüfusun ya lanması, pek çok ülke için ortak bir geli medir. Demografik dönü üm adıverilen bu geli me, ülkeleri derinden etkilemektedir. Önümüzdeki 30 yılda Türkiye'de ya ları65'in üstünde olan ki ilerin hem sayısı hem de toplam içindeki payı büyük bir hızla artacaktır(T SK). Dolayısıyla, Türkiye'de ya lı nüfusun, ayrıntılı bir ekilde incelenmesi gerekecektir.Ya lı tüketiciler, pazardaki mü teri gruplarından biridir. Di er tüketici gruplarındanayrılan özellikleri nedeniyle, büyük bir önem ta ımaktadır. Ya lı tüketiciler satın almakararlarını kendileri veren, para harcamaya ve pe in ödemeye meyilli, marka ba ımlılıklarıyüksek olan tüketicilerdir (Özdipçiner, 2003: 222).Tüketici pazarlarında `yeni ku ak ya lılar' olarak adlandırabilece imiz bir ku akmevcuttur. Bu ku ak, ya ları 55 ile 70 arasında olanların yakla ık dörtte birini meydanagetiren Baby Bommerslardır (Tufan, 2003: 23-24). Yüksek refah düzeyine sahip bir ortamdabüyüyen, bireyselli i ön planda tutan bu ku ak pazarlama anlayı ında pek çok unsurude i tirmi tir ve de i tirmeye devam edecek görünmektedir (Özkan, 2002). Tasarruflar,sosyal güvenlik transferleri ve emekli maa ları ile desteklendikleri için gençlere göre dahagüçlü bir satın alma gücüne sahiptirler. Elbette bu durum tüm dünyada böyle de ildir. Ancakgelecekte ya lılar pazarı ekillendiren çok önemli bir tüketim grubunu olu turacaklardır.Pazarlamacılar ya lı tüketici pazarının ihtiyaç ve isteklerini belirleyerek bu pazarayönelik ürün ve hizmetler geli tirmelidirler. Önemli olan nokta geli tirilen ürün vehizmetlerin pazarlanmasıdır. Bu çalı manın amacı giri bölümünde dile getirdi imiz gibireklâmların ya lı tüketicileri etkileyip etkilemedi ini ortaya çıkarabilmektir. Bilindi i gibireklâm pazarlamanın çok önemli bir aracıdır. Acaba reklâm ya lı tüketicileri etkileyebilmektemidir? Benzer ara tırmalar daha çok gençler, kadınlar ve çocuklar üzerinde yapılmı tır. Ya lıtüketicilerin reklâmlardan etkilenmelerini ara tıran çalı ma çok kısıtlıdır. Yapılan anketçalı masında ya lı tüketicilerin satın alma karar süreçlerinde televizyon reklâmlarındanetkilendikleri ortaya çıkmı tır. Ya lı tüketiciler, satın alma kararlarında reklâmlardanetkilenmekte, izledikleri reklâmlardan sonra ürüne kar ı satın alma iste i duymakta, reklâmlarile piyasadaki ürünleri kar ıla tırabildiklerine inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study clarifies the effects of TV advertisement on mature consumer. In the study,firstly, consumer behavior has been briefly explained then it has been focused on the factorsof consumer?s decision-making process. In this framework, it has been tried to specify thedecision-making process of mature consumer and stressed on the importance of maturemarket. Finally, it was applied a survey, which required the effects of TV advertisement onmature consumer.