Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı kapsamında belediye yasası ve büyükşehir belediyesi yasası
Municial law and grand city municial law under the covarage of Europen local administrations autonomy condition
  1. Tez No: 188846
  2. Yazar: MEHMET SİNAN CEBE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HACI KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özerk Yerel Yönetimler, Özerk Yerel Yönetim lkesi, Yerel Özerklik, Yerel Toplum Özerkliği, Yerel Demokrasi, Siyasal Haklar ve Yerel Özerklik, Autonomous Local Administrations, Autonomous Local AdministrationPrinciple, Local Autonomy, Local Society Autonomy, Political Rights and LocalAutonomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Avrupa Konseyi Statüsü'nde, Avrupa'da işbirliğinin geliştirilmesi ve gerçekdemokrasilerin kurulması ortak ideal değer olarak benimsenmiştir. Gerçek birdemokrasinin ise ancak insan haklarının güvence altına alınması ve hukuk devletianlayışının yaşama geçirilmesi ile mümkün olacağı öngörülmüştür. Bu amacı tesis içinörgüt bünyesinde birçok antlaşma yapılmıştır. Bu antlaşmalardan bir tanesi de AvrupaYerel Yönetimler Özerklik Şartı'dır. Bu antlaşma ile de yerel yönetimlerin her türlüdemokratik rejimin temellerinden birisi olduğu, vatandaşların kamu işlerinin sevk veidaresine katılma hakkının üye Devletlerin tümünce paylaşılan demokratik ilkelerden biriolduğu, bu hakkın en doğrudan kullanım alanının yerel yönetimler olduğu, özerk yerelyönetimlerin korunması ve güçlendirilmesinin demokratik ilkelere ve idarede ademimerkeziyetçiliğe dayanan bir Avrupa oluşturulmasında önemli bir katkı sağlayacağıbelirtilmiştir.Özerklik Şartı TBMM tarafından 08.05.1991 tarih ve 3723 sayılı kanun ile onaylanarak içhukukun doğrudan uygulanması gereken bir parçası haline getirilmiştir. Uluslararasıantlaşmaların tüzel statüsü Anayasanın 90. maddesinde düzenlenmiştir. Bu nedenle buçalışmada Anayasadaki bu düzenlemeye uygun olarak, uluslararası antlaşmaların normlarhiyerarşisindeki yeri, Özerklik Şartı'nın içerdiği ilkeler, Anayasa, Belediye Yasası veBüyükşehir Belediyesi Yasası ile Özerklik Şartı arasındaki uyum ve aykırılıklar veÖzerklik Şartı'nın temel insan haklarını düzenleyen uluslararası bir antlaşma olmasıhalinde, çıkacak uyuşmazlıklarda uygulanma önceliğine sahip olup olmadığı konularıincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the European Council Statutes, the development of collaboration and the establishmentof true democracies are adopted as a common ideal value in Europe. However, it isforeseen that a real democracy can be possible only when human rights are assured and theunderstanding of state of rights is realized. To establish this objective, many treaties andpacts were made under the organization structure. European Local AdministrationsAutonomy Condition is just one of these treaties. It is stated that this treaty has provided asignificant contribution in the formation of the Europe where local administrations are thefoundations of all sorts of democratic regimes, the right of citizens to take part in theadministration of the public affairs is one of the democratic principles shared by allmember States, the local administrations are the very places where these rights are directlyexercised, where the protection and strengthening of the autonomous local administrationsare based on democratic principles and the human centralism in administration.The condition of autonomy being approved by the Grand National Assembly of Turkey bythe Law dated 08/05/1991 numbered 3723 and made it become a part where the internallaw must be applied directly. The judicial statute of the international treaties is regulated inArticle 90 of the Constitution. Therefore, pursuant to the regulation made in theConstitution, the accord or the lack of accord between the position within the hierarchy ofthe norms of the international treaties, principles which the Autonomy Condition include,the Constitution, Municipal Law and Grand City Municipality Law and the AutonomyCondition and in the event that there is an international treaty regulating the basic humanrights of the Autonomy Condition, subjects whether there is application priority or not areinspected in this study in conflicts that may arise.