Türkiye'de yerel yönetim reformu: Muş ve Bitlis illerinde reformun algılanmasına ilişkin alan araştırması
Local government reform in Turkey: The field research about the perception of local government reform in Muş and Bitlis provinces
  1. Tez No: 393535
  2. Yazar: CENGİZ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reform, Yerel Yönetim, Türkiye‟de Yerel Yönetim Reformu, Belediye, Reform, Local Government, Local Government Reform in Turkey, The Municipality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Siyaset, ekonomi, demokrasi ve yönetim anlayışlarında meydana gelen dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türk yerel yönetim sisteminde de değişim yapılması zorunluluk haline gelmiştir. Bu çerçevede Türkiye'de 2004 yılından sonra çok önemli adımlar atılmış ve yerel yönetim reformu gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, öncelikle yönetimde reform ve yerel yönetimlere ilişkin kavramlar üzerinde durulmuştur. Ardından Türkiye'de yerel yönetimlerin dönemler halinde gelişimi anlatılmıştır. Reform çalışmaları kapsamında yer alan ancak yürürlüğe girmeyen kanun ve yasalaşarak yürürlüğe giren yerel yönetim kanunları incelenmiştir. Bunlar arasında yer alan Belediye Kanunu'ndaki değişikliklerin belediye yöneticileri tarafından algılanma düzeyinin tespit edilmesi çalışmamızın araştırma konusunu ve çalışmamızın asıl amacını oluşturmaktadır. Bazı maddelerine çekince konularak imzalanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Türkiye'de gerçekleştirilen yerel yönetimler reformlarında önemli rol oynamaktadır. Bu nedeniyle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı incelenen konular arasında bulunmaktadır. Yerel yöneticilerin reformları nasıl algıladıklarına yönelik araştırmamız sonucunda, reformların olumlu bir şekilde algılandığı ve reformların açık bir şekilde desteklendiği görülmüştür. Değişikliklerin belediyelerin birçok sorununu çözmede yarar sağladığı söylenebilir. Bu nedenle yerel yönetimler için değişimin devam etmesi gerektiği sonucu çıkarılabilir. Belediyelerin görev ve sorumluluklarının arttığı, ancak bu artışa karşılık gelirlerinde önemli oranda artışın olmadığı sonucu elde ettiğimiz bulgular arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Correspondingly developments of politic, economic, democratic and management approaches takes place in the world, local government system in Turkey become compulsory to change. According to this perspective, important developments are realized and local government reform is realised after 2004 in Turkey. Firstly, this study emphasises on management reforms and concepts related to local governments. Secondly, development of the local governments is mentioned periodically in Turkey. Law drafts as a part of reform practices and current local government laws are analysed in the research. The subject of the research and the main purpose of study are determination of perception level of changes in the municipal law by municipal officials. The Provision of Autonomy of European Local Administration, which is signed by Turkey, was also checked in this study since it played an important role on the reform of local governments. In conclusion, according to results of perception level of the reforms are perceived positively and reforms are explicitly supported. It is indicated that changes is useful in solving problems of municipalities. For this reason, ıt can be concluded that changes in local governments must go on. According to findings, although the duties and responsibilities of municipalities increase, there is no significantly increase in their income.