Hanefi fıkıhçılarının Buhariden almadıkları Ahkam hadisleri
  1. Tez No: 188911
  2. Yazar: CAFER YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanafû School, jürisdiction, Sahih al-Bukharû, precondition, evidence
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Hanefi fıkıhçıları, ahkâm konusunda ortaya koydukları usul muvacehesindeSahih-i Buhâri'de olmasına rağmen bazı hadislerle amel etmemişlerdir. Tezimiz bukonunun araştırılmasına yönelik bir çalışmadır.Tezimiz bir giriş, iki bölüm, sonuç ve değerlendirmeden oluşmaktadır. Girişbölümünde, araştırmanın konusu ve önemi üzerinde durulmuş; kaynaklarındeğerlendirilmesi yapılmıştır. Hanefi mezhebi ve genel özellikleri, Reyciler ve Reytaraftarları ve Sahih-i Buhâri hakkında da temel bilgiler verilmiştir. Birincibölümde Hanefi fıkıhçılarının hadisleri değerlendirirken ileri sürdükleri şartları veBuhâri'den ahkâm hadislerini almama nedenleri açıklanmıştır. İkinci bölümde,Buhâri'de geçmesine rağmen Hanefilerin delil olarak almadıkları hususlar tespitedilmiş, Hanefilerin kendi delilleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla,ibadetler konusunda yirmi dört, muamelatta yirmi, ceza hukuku konusunda yedi vedeğişik diğer meselelerle ilgili sekiz olmak üzere toplam elli dokuz tane hadistespit edilmiştir. Sonuç bölümünde ahkâm konusundaki Hanefilerin görüşlerinintemellerinin neler olduğu ve hadisleri tercih ve tefsir ederken dikkate aldıklarıunsurlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In accordance with their methodology of juristiction the Hanafi jurisprudentshave not put some prophetic narratives into operation although they took place in theSahih of al Bukhârû. The aim of our thesis is to study this subject.Our thesis is composed of an Introduction, two parts and a conclusion. In theintroduction we emphasized the subject and importance of the research and made theevaluation of the sources used for the study. Some basic information was given aboutthe Hanafû School (mazhab), their general features, advocators of ra?y (opinion)rather than narratives and traditinos and about the Sahih al-Bukharû. In the First Partthe required explanations were made about the preconditions of Hanafû jurisprudentswhile evaluating narratives and their causes for not taking into consideration somejüridical narratives that took place in the Sahih al-Bukhâri. In the Second Part weconcentrated on the matters that the Hanafû jürisprudents did not consider themevidences in religion although they took place in the Sahih al-Bukharû, and we triedto display the evidences of the Hanafû School which they depended on. For this aim,the total fifty-nine narratives (relating to the subject of prayer twenty-four, to thesocial life twenty, to the penal code seven and to the different matters eightnarratives) were found. In the conclusion we gave place to the bases of the opinionsof the Hanafû jürisprudents about jüridical decisions and wat they took intoconsideration while preferring and interpreting narratives.